R-koryfæer undsiger Vestager

FINANSSKAT: De Radikales tidligere EU-ordfører Lone Dybkjær anlægger en ganske anden tolkning end partitoppen af en radikal vedtagelse om Tobin-skatten. Også de tidligere radikale gruppeformænd Jørgen Estrup og Elisabeth Arnold kritiserer Vestagers holdning til finansskat.
Foto: ft.dk
Erik HolsteinMorten Øyen

Da Det Radikale Venstre i efteråret 2010 på sit landsmøde vedtog at arbejde for indførslen af "en international skat på finansielle transaktioner", dækkede det også indførslen af en finansskat i EU-regi. Det mener partiets daværende EU-ordfører Lone Dybkjær, der efterfølgende støttede den såkaldte Tobin-skat på EU-plan på et møde i Europaudvalget:

"Landsmødets udtalelse var retningsgivende for mig, da sagen blev behandlet i Folketingets Europaudvalg," siger Lone Dybkjær til Altinget.dk og fortsætter:

"Efter min opfattelse havde landsmødeudtalelsen til hensigt at få partiet til at fremme arbejdet med en Tobin-skat. Og den måde, vi normalt arbejder på, når det drejer sig om den type internationale forpligtelser vil - i forlængelse af vores positive holdning til EU - være, at vi i første omgang arbejder for den slags forslag på EU-plan. Akkurat som vi gør, når det gælder miljøpolitik."

Den tidligere radikale gruppeformand Jørgen Estrup - der i dag er formand for FN-forbundet - er mere direkte i sin kritik af den radikale ledelse. Han er overrasket over, at regeringen ikke har en "mere konstruktiv tilgang til sagen":

Foto: Radikale Venstre

"Hvis man ikke kunne lide Kommissionens aktuelle forslag til en finansskat, kunne man i det mindste få den til at komme med et andet forslag. Nu er den radikale del af regeringen presset i defensiven, og det klæder den ikke," siger Estrup.

Også en anden tidligere radikal gruppeformand, Elisabeth Arnold, undrer sig over, at Radikale ikke støtter en finansskat på EU-plan.

Den radikale leder Margrethe Vestager mener, at man kan tolke partiets landsmødeudtalelse fra 2010 på forskellig vis:

"Man kan jo se forskelligt på, om "international" betyder 2 lande, 17 lande eller 27 for den sags skyld - eller om det skal være en global skat. Begge synspunkter kan indeholdes i den resolution," siger Margrethe Vestager og tilføjer:

"For mig er det vigtigt at få en skat, der er effektiv. Det er vores ledetråd, når vi diskuterer skattepolitik." 

Læs hele artiklen på Altinget | Christiansborg og Altinget | EU 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lone Dybkjær

Fhv. minister (R), fhv. MF, fhv. MEP
cand.polyt. (DTU 1964)

Jørgen Estrup

Seniorkonsulent, fhv. MF og gruppeformand (R), bestyrelsesmedlem og fhv. landsformand, FN-Forbundet
cand.polit. (Københavns Uni. 1969)

Elisabeth Arnold

Fhv. MF (R), fhv. formand for Folketingets Europaudvalg, fhv. præsidiemedlem
cand.scient. i biokemi (Københavns Uni. 1969)

0:000:00