R-næstformand: Det er for tidligt at udelukke os i en regering med S

INTERVIEW: Nok har Mette Frederiksen valgt at gå efter en ren S-regering. Men mandaternes logik bliver igen afgørende for regeringsdannelsen efter et valg, mener Martin Lidegaard, der nu går ind i debatten om bruddet med S.

"Det, jeg reagerer mod, er, at jeg synes, Socialdemokratiet forsøger at blæse uenighederne ud af proportioner," siger Radikale Venstres næstformand, Martin Lidegaard. 
"Det, jeg reagerer mod, er, at jeg synes, Socialdemokratiet forsøger at blæse uenighederne ud af proportioner," siger Radikale Venstres næstformand, Martin Lidegaard. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Simon Friis Date

Det kan godt være, at Socialdemokratiets formand ikke ønsker et regeringssamarbejde med de gamle politiske partnere fra De Radikale.

Du spørger, om vi er gået fra at være et midterparti til at blive et protestparti, og svaret er nej.

Martin Lidegaard
Næstformand, Radikale Venstre

Men det er alt for tidligt at udelukke et regeringssamarbejde, lyder det nu fra Radikales næstformand, Martin Lidegaard, der melder sig ind i debatten efter Socialdemokratiet annoncerede intentionerne om at gå til valg på en ren S-regering.

”Det er blevet meget spændende, hvad der sker efter et valg. Det afhænger fuldstændig af, hvordan mandaterne falder ud: Får S et alternativ med DF? Og får Radikale et godt valg? Jeg betragter bestemt ikke hele diskussionen om regeringsdeltagelse som tilendebragt. Overhovedet,” siger den tidligere udenrigsminister i SR-regeringen til Altinget.

”Jeg ønsker ikke at sætte mig i spidsen for et Danmark, der ikke har styr på udlændingepolitikken,” skrev Mette Frederiksen i en kronik i starten af juni, da hun annoncerede bruddet med de Radikale. 

Hvis jeg forstår socialdemokraterne rigtigt, så forsøger de at købe sig lidt fred under valgkampen. Jeg tror, de får det stik modsatte. Altså, aben følger med.

Martin Lidegaard
Næstformand, Radikale Venstre

Men netop billedet af, at Socialdemokratiet og Radikale ikke kan arbejde sammen om udlændingepolitikken, kan Lidegaard ikke genkende fra de to partiers regeringsperiode fra 2011-2015.

”De opfatter os som uforsonlige på udlændingepolitikken. De kan slet ikke se, at man kan forene deres politik med vores politik. Men nu sad jeg jo i regering med dem i fire år og forvaltede udlændingepolitikken med S, og jeg må sige det ligeud: Det var ikke på det område, vi havde de største konflikter. Vi havde diskussioner, især i starten, men da vi først sad og forvaltede magten sammen, oplevede jeg, at der var større diskussioner, når det kom til den økonomiske politik,” siger Lidegaard og fortsætter:

”Vi har før kunnet håndtere uenighed, og det er jeg også overbevist om, at vi vil kunne nu. Jeg vil ikke fornægte, at vi er forskellige på det punkt.”

Ifølge Lidegaard handler konflikten mellem S og R på udlændingespørgsmålet også om, at partiets position er blevet forvrænget i den offentlige debat.

“Jeg reagerer mod, at Socialdemokratiet forsøger at blæse uenighederne ud af proportioner og er med til at skabe et billede af, at vi bare vil stå nede ved Padborg og åbne grænsen for alle, der har lyst til at komme til Danmark. Det var ikke den politik, vi førte, da vi var i regering sidst. Og det er ikke den politik, vi forventer at skulle føre nu.”

Mette Frederiksen får ikke fred
Martin Lidegaard anerkender dog også, at der er sket noget med Socialdemokratiet, siden de var regeringspartnere med dem.

”Man skal være helt politisk tonedøv for ikke at se, at Socialdemokratiet har flyttet sig meget på udlændingespørgsmålet siden valget. Så forskellen er blevet større. Det anerkender jeg. Men vi er vant til at indgå kompromisser og være pragmatiske. Der skal regeres, også i forhold til mandattallenes størrelse,” siger han.

Socialdemokratiets tilnærmelse til Dansk Folkeparti betragter han som en risikabel færd.

”Hvis jeg forstår socialdemokraterne rigtigt, så forsøger de at købe sig lidt fred under valgkampen. Jeg tror, de får det stik modsatte. Altså, aben følger med.” 

Hvad betyder det?

”Jeg tror, at hvis Socialdemokratiet vælger at læne sig op ad Dansk Folkeparti efter næste valg, så vælger de et parti, der appellerer til de samme vælgere, og som ikke har tradition for at tage ansvar, og som ikke vil Socialdemokratiet det godt.”

DF er ikke et midterparti
Den elitære rolle i dansk politik er ofte blevet tildelt Radikale Venstre. Men når man ser på stemmetilslutning og indflydelse i dansk politik, er det spørgsmålet om Radikale Venstre anno 2018 ikke snarere er en politisk outsider, som yder modspil til en politisk dagsorden, der i stigende grad defineres af Dansk Folkeparti?

”Du spørger, om vi er gået fra at være et midterparti til at blive et protestparti, og svaret er nej,” siger Lidegaard med stor eftertrykkelighed. 

”Jeg vil insistere på, at vi fortsat er et midterparti. Der er ikke nogen midte i den danske udlændingedebat i øjeblikket. Enten er man med V, S og DF, som har en fuldstændig identisk politik på det her område, eller også er man helt ude i den anden ende,” siger Martin Lidegaard.

”Vi har endnu til gode at se Dansk Folkeparti tage ansvar. Den dag, man tager ansvar, der kan man kalde sig et midterparti,” slutter Martin Lidegaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00