R vil begrænse asyludgifters andel af bistand

ASYLUDGIFTER: Det skal være et loft over, hvor meget man kan trække på ulandskassen, når man betaler for asylansøgere i Danmark. Det foreslår Radikale, mens regeringen ikke har besluttet sig.  

Martin Lidegaard (R) vil have en grænse for, hvor meget stor en andel af udviklingsbistand der kan gå til asyludgifter i Danmark.
Martin Lidegaard (R) vil have en grænse for, hvor meget stor en andel af udviklingsbistand der kan gå til asyludgifter i Danmark.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Kasper Frandsen

En tredjedel af den danske udviklingsbistand bliver aldrig sendt ud over landets grænser. Pengene bliver i stedet hjemme i Danmark for at finansiere asylansøgere.

Den rekord får De Radikale til at slå alarm og foreslå en grænse for, hvor meget der kan tages fra bistanden for at finansiere modtagelse af asylansøgere.

”Med regeringens ulandsbesparelser er bistanden på det laveste niveau nogensinde. Og når stigende asyludgifter udhuler bistanden, bliver vi nødt til at se på, hvordan vi kan lave en grænse for, hvor meget bistanden skal betale til asyludgifter,” siger tidligere udenrigsminister og udenrigsordfører for De Radikale, Martin Lidegaard.

I 2016 har V-regeringen sat 14,7 milliarder kroner af til udviklingsbistand, men 4,5 milliarder kroner er lagt til side til at håndtere modtagelse af de op imod 25,000 asylansøgere.

Når stigende asyludgifter udhuler bistanden, bliver vi nødt til at se på, hvordan vi kan lave en grænse for, hvor meget bistanden skal betale til asyludgifter.

Martin Lidegaard (R)
Udenrigsordfører

Martin Lidegaard foreslår derfor, at man ligesom i Sverige fastsætter grænsen, for hvor meget der må regnes med som udviklingsbistand, til en tredjedel. Men han vil ikke lægge sig fast på noget – andet end, at et radikalt krav til en rød regering er at hæve det beløb af udviklingsbistanden, der reelt forlader Danmark.

S: Skal ikke regnes med
Udmeldingen kommer op til, at man i OECD, der fastsætter definitionen af udviklingsbistand, torsdag den 18. februar forventes at drøfte, hvor længe asylansøgere kan finansieres af udviklingsbistanden. I dag kan asyludgifterne finansieres i de første 12 måneder, de er i landet. 

Også Socialdemokraternes udviklingsordfører, Mette Gjerskov, har udtrykt bekymring over de høje udgifter til asylansøgere på udviklingsbistanden. Hun foreslog derfor i november 2015, hvor bistanden igen blev udhulet af nye asyludgifter, at man slet ikke talte udgifter til asyludgifter med som bistand:

”Vi skal opgøre det internationalt, når vi diskuterer det internationalt. Men når vi bruger så mange penge af bistanden i Danmark, er det forkert at lade danskerne tro, at der er tale om udviklingsbistand,” sagde hun dengang.

Men hun mener fortsat, at man skal kunne tage pengene til flygtninge i Danmark fra udviklingsbistanden.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) kunne derimod i forrige uge ikke garantere, at der er nogen grænse for, hvor meget regeringen ville bruge af udviklingsbistanden til asyludgifter. Det har regeringen ikke diskuteret, lød det fra ministeren på Folketingets talerstol.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00