Radikale appellerer til bredt udlændingepolitisk samarbejde

SAMARBEJDE: Morten Østergaard opfordrer regeringen til at søge det brede samarbejde både om økonomi, klima og udlændingepolitik. Det vil skabe politisk stabilitet, mener han. 

Når regeringen skal finde opbakning til at føre sin politik, skal den involvere både sit klassiske parlamentariske grundlag på venstrefløjen og de borgerlige partier.

Sådan lød opfordringen fra Morten Østergaard onsdag under Radikale Venstres sommergruppemøde. 

Det skal være med til at lægge en fast kurs og samtidig holde yderpartierne på højrefløjen fra indflydelse, forklarede han.

”Det er et ønske om, at den forventning, danskerne har, om at det her valg fører til en ny retning for Danmark, bliver forankret på så mange som muligt, sådan at de forandringer bliver varige,” sagde Østergaard.

Det gælder både på det økonomiske og grønne område, men især på udlændingepolitikken, hvor Østergaard håber på et endegyldigt farvel til "symbolpolitikken". 

”Jeg håber, at vi kan få et klogt systemskifte, hvor vi lader den sunde fornuft råde, og hvor vores ambition også er at samles bredt om en anden retning end den, man får, når man lader den yderste højrefløj diktere,” sagde han. 

En ny udlændingepolitisk kurs
Morten Østergaard kom i løbet af pressemødet ind på Dansk Folkepartis dårlige folketingsvalg, der ifølge partiformanden skal bruges til ikke bare at annullere udlændingestramninger, men at sætte en ny og vedvarende udlændingepolitisk kurs.

”Ambitionsniveauet må være mere, end at vi bare får fjernet de værste tidsler af det, vi så under den forrige regering. Vi er glade for, at børnefamilierne nu kan se frem til at komme ud af Sjælsmark, at Danmark igen tager kvoteflygtninge og en række af de andre ting," sagde han og fortsatte:

"Men det, vi egentlig har ambition om, er, at vi igen kan samles om, at også på udlændingepolitikken handler det om at løse konkrete problemer," sagde han.

Glad for Løkkes SV-tanker
Morten Østergaard fortalte på pressemødet desuden, at han med glæde har noteret sig Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens vedvarende appel om, at Venstre skal søge det brede samarbejde med både Socialdemokratiet og Radikale Venstre.

Det ser Østergaard som en gylden mulighed for et endeligt opgør med blokpolitikken fra 00’erne.

”Vi har tilladt os at kalde det et systemskifte væk fra den måde at bedrive politik på og den retning, vi har været på nu i noget tid – vel siden årtusindeskiftet, hvor det i høj grad har været præget af blokkenes kamp med hinanden. Kontraktpolitik og symbolpolitik for at holde hinanden i skak. Imens er tilliden til politik gradvist forvitret, fordi det har handlet mere om at kæmpe med hinanden end at kæmpe for noget,” sagde Østergaard.

Under pressemødet spurgte en journalist, om Radikale Venstre var nødt til at bøje sig på udlændingepolitikken, hvis de ville gøre alvor af ambitionen om samarbejde med både venstre- og højrefløjen. 

"Jo, men har vi ikke også allerede gjort det? Vi lytter gerne til gode argumenter. De skal være i højsædet, og det hører jeg en appetit på," svarede Sofie Carsten Nielsen, der flankerede Østergaard på mødet. 

Forrige artikel Kort: Så mange får førtidspension i din kommune Kort: Så mange får førtidspension i din kommune Næste artikel Enige eksperter: Flyrejser er underbeskattede Enige eksperter: Flyrejser er underbeskattede
Støjberg efter to dage i retten:

Støjberg efter to dage i retten: "Jeg tror ikke, der er flere spørgsmål i verden"

INSTRUKSKOMMISSIONEN: Der kørte to spor i sagen om adskillelsen af ægtepar med mindreårige asylansøgere: Inger Støjberg spillede hård negl politisk, men administrerede i virkeligheden helt efter loven. Sådan lyder venstrepolitikerens egen forklaring, men den havde udspørgeren i Instrukskommissionen meget svært ved at tro på.