Radikale fik øl- og vin-afgifter på regeringsprogrammet

AFGIFTER: Radikale har fået tvunget igennem, at regeringen også skal overveje afgifter på øl og vin. Venstre undrer sig, fordi S og SF advarede mod det inden valget.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Seks kroner mere for en flaske vin, 90 ører mere for en øl. Sådan lød Radikales forslag til øgede afgifter på to af danskernes yndlingsdrikke før valget.

Socialdemokraterne og SF havde i deres afgiftsudspil fra før valget blot foreslået at øge afgiften på cigaretter, sodavand, sukker, mættet fedt, chokolade og slik for i alt 3,9 milliarder kroner. Varegrupper, som også De Radikale vil øge afgifterne på.

S og SF havde dog ikke planlagt at øge afgifterne på øl og vin, som Radikale har anslået til at kunne indbringe i alt 900 millioner årligt.

I regeringsprogrammet kan man se, at øl og vin nu er med på listen over varer, der står til at få et vrid med afgiftsskruen.

Vi går til forhandlingerne med S og SF med den tilgang, at afgiften skal øges betragteligt på øl og vin.

Nadeem Farooq
Skatteordfører (R)

"Den øgede beskatning kan være forhøjelse af afgifter på cigaretter, usunde fødevarer og øl og vin," står der i regeringsgrundlaget.

V undrer sig 
Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen, undrer sig voldsomt over, at Socialdemokraterne og SF er gået med til, at øl og vin står til at blive belagt med større afgifter.

"Inden valget sagde S og SF ligesom os, at øl og vin er meget grænsehandels-følsomme. Øger man afgiften her, så øger det skatteprovenuet i Tyskland i stedet for i Danmark.

Derfor er det jo meget mærkeligt, at man nu ser, at de vil øge afgiften på øl og vin alligevel," siger Torsten Schack Pedersen.

SF's forebyggelsesordfører, Jonas Dahl, sagde blandt andet til dr.dk i september:

"Vi anerkender fuldt ud, at der et problem med øget alkoholforbrug i Danmark. Løsningen er bare ikke at hæve afgiften på alkohol," sagde Jonas Dahl. 

Torsten Schack Pedersen vil nu bede den nye skatteminister, Thor Möger Pedersen (SF), sende et skriftligt svar til Folketinget, hvor han forklarer kursskiftet.

R: Men afgifter sænkes på andre områder 
Radikales skatteordfører, Nadeem Farooq, understreger, at partiet som udgangspunkt ikke går efter at øge det samlede skatteprovenu på de usunde varer.

"Hvor meget afgiften skal stige på øl og vin, kan vi ikke sige noget om endnu. Vi går til forhandlingerne med S og SF med den tilgang, at afgiften skal øges betragteligt på øl og vin. Men det skal så betyde, at man tilsvarende mindsker afgiften på de andre usunde varer," siger Nadeem Farooq.

Mette Wier: Pas på grænsehandel 
Direktør i AKF og formand for den tidligere forebyggelseskommission Mette Wier vurderer umiddelbart, at en alkoholafgift vil have en effekt i forhold til at sænke alkoholforbruget hos nogle af de mange danskere, der drikker for meget. 

Hun har dog en række advarsler. En afgiftsstigning på alkohol har ikke en lige så stor effekt på sundheden som øgede afgifter på eksempelvis cigaretter.

"Mange af dem, der drikker for meget, er velhavende. De er derfor lidt sværere at påvirke ved at øge afgiften. Men øgede afgifter på vin og øl vil have nogen effekt, især hvis man samtidig laver informationskampagner. Det skyldes, at de velhavende og veluddannede i modsætning til lavindkomstgrupperne lytter mere på sundhedskampagner," siger Mette Wier.

Wier: Pas på cigaretterne
Hun peger på et andet problem. At vin og så øl bliver belagt med højere afgifter, ud over de andre planlagte varegrupper, kan være med til at sætte skub i grænsehandlen.

"Man risikerer at få problemer med synergieffekter mellem tobak og alkohol, hvis begge øges markant samtidigt. Set i lyset af det nye afgiftsforslag på alkoholområdet, kunne man overveje at hæve afgifterne på tobaksområdet mere gradvist, end man muligvis havde tænkt sig i først omgang," siger Mette Wier.
 
Helt konkret foreslår hun, at man i stedet for at øge prisen på en pakke cigaretter med 10 kroner pakken, som S og SF foreslog inden valget, kun øger afgiften med fem kroner i første omgang for derefter gradvist at øge den til 10 kroner.

-

Bliv ven med Altinget.dk på Facebook her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nadeem Farooq

Underdirektør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening
cand.polit. (Københavns Uni. 2009)

Torsten Schack Pedersen

MF (V)
HH (Nordvestjysk Handelsgymnasium 1995), cand.polit. (Københavns Uni. 2004)

0:000:00