Radikale forlader politiforhandlinger

POLITI: Radikale er uenig i finansieringen af den nye politiaftale. Partiet forlader derfor forhandlingerne om politiets økonomi for de kommende fire år.

Radikales exit fra forhandlingerne efterlader partierne i blå blok og Socialdemokraterne tilbage om at blive enige om en aftale for politiets økonomi.
Radikales exit fra forhandlingerne efterlader partierne i blå blok og Socialdemokraterne tilbage om at blive enige om en aftale for politiets økonomi.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Kasper Kaasgaard

Aftalen om politiets økonomi 2016-2019 bliver uden Radikale.

Partiet vil ikke acceptere de besparelser på ungdomsuddannelserne, som regeringen har stillet som krav for at være med i aftalen. Derfor har partiet forladt de forhandlinger, der foregår sideløbende med finanslovforhandlingerne.

”Vi er helt enige i, at vi skal fremtidssikre dansk politi. De skal kunne udføre deres opgaver. Men vi er helt uenige i, at pengene skal hentes fra erhvervsuddannelserne, gymnasierne og handelsskolerne. Det er en kortsigtet og elendig prioritering,” siger partiets retsordfører, Sofie Carsten Nielsen, i en pressemeddelelse.

Politikerne har sat sig for at skaffe flere betjente. Det koster penge, og Radikale deler ikke regeringens syn på, hvor de skal findes. Ifølge Sofie Carsten Nielsen har partiet undervejs peget på andre finansieringskilder.

Blå blok og S tilbage
Finansminister Claus Hjort Frederiksen sagde tidligt i forhandlingerne, at de partier, der ønskede at være med i aftalen, også skulle tage ansvar for finansieringen. Ministerens udmelding betød hurtigt, at SF, Enhedslisten og Alternativet gik fra forhandlingerne.

Det samme er nu tilfældet med Radikale, og tilbage om bordet er partierne i blå blok samt Socialdemokraterne.

Selvom Sofie Carsten Nielsen ikke ender med at skulle slås med sine kolleger om den bedste plads bag Claus Hjort, når den endelige aftale skal præsenteres for omverdenen, mener hun stadig, at der er blevet sat radikale aftryk.

”Vi har været med til at gøre aftalen bedre undervejs i forhandlingerne. Både med den forebyggende indsats i de udsatte boligområder og med at fortsætte moderniseringen af politiet, så det bliver faglighed og ledelse, der driver arbejdet, ikke ligegyldige proceskrav,” lyder det fra Sofie Carsten Nielsen.

Hun skriver desuden på Twitter, at erhvervsuddannelserne vil blive friholdt i 2016.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00