Radikale: Det skal koste 2.000 kroner årligt at eje en brændeovn

LUFT: Brændeovne er så stort et problem for luftforureningen, at det skal koste op mod 2.000 kroner om året at eje en, mener Radikale. Miljøvismand kalder forslaget "en rigtig god idé". Men S siger nej.

Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Det skal være dyrere at eje en brændeovn.

Det mener De Radikale, der spiller forslaget ind i forhandlingerne om finansloven.

”Det er ret vildt, at København har 16.000 brændeovne, som på én fyringssæson forurener lige så meget som al Københavns vejtrafik i et helt år. Så ja. Brændeovne er hyggelige, men de indebærer også en virkelig alvorlig sundhedsrisiko,” siger miljøordfører Zenia Stampe og fortsætter:

”Derfor er vi nødt til at have modet til at skabe nogle incitamenter til, at der udskiftes til nye brændeovne, eller at man bruger dem lidt mindre.”

Brændeovne er hyggelige, men de indebærer også en virkelig alvorlig sundhedsrisiko.

Zenia Stampe (R)
Miljøordfører

Luftforurening fører årligt til mere end 4.000 dødsfald i Danmark, og røg fra brændeovne er den største årsag til problemet, der også kommer fra biltrafik og landbrug. Derfor lægger Radikale op til at indføre en afgift på 2.000 kroner om året for at eje en gammel brændeovn fra før 2005. Nyere brændeovne pålægges en afgift på 1.000 kroner om året. I alt forventer partiet at kradse 360 millioner kroner ind om året.

Det er dog ikke alle brændeovnsejere, der vil få udsigt til en årlig opkrævning. Partiet har nemlig fokus på byerne, hvilket betyder at 61 procent af brændeovnene bliver omfattet af afgiften.

”Afgiften vil kun slå igennem i de dele af landet, hvor man bor tæt, og hvor der er den største sundhedseffekt. Og så vil det nok også være i områder, hvor folk er dækket ind af andre alternativer,” siger Zenia Stampe.

Skatteministeriet skal lave model
Derudover lægger partiet op til, at man på sigt vil kunne blive beskattet alt efter, hvor meget man bruger brændeovnen, hvis man installerer en måler, der kan kortlægge, hvor ofte der fyres op.

”Vi vil helst have den mere avancerede og retfærdige model, hvor man betaler for sin forurening. Men jeg tror, den er svær at komme igennem med,” siger Zenia Stampe.

Står det til De Radikale får Skatteministeriet til opgave at udarbejde en konkret model. Og derfor skal afgiften først indføres fra 2022.

Ekspert: En rigtig god idé
Lars Gårn Hansen, der er miljøvismand i Det Økonomiske Råd, bakker op om at indføre en afgift på brændeovne.

”Det er en rigtig god idé. Der er en samfundsøkonomisk gevinst på omkring tre milliarder kroner om året ved en veldesignet regulering af brændeovne, og en afgift vil være en god løsning,” siger han.

Ifølge ham er det vigtigt – som Radikale lægger op til – at politikerne vælger en model, hvor afgiften både afhænger af, hvor meget den enkelte brændeovn forurener, og hvor i landet brændeovnen er. På landet er forureningen nemlig ikke et lige så stort problem, fordi der bor færre mennesker.

”Det er vigtigt, at afgiften bliver geografisk differentieret, så dem i byerne betaler mere end dem i yderområderne, fordi skaderne er større i byerne,” siger Lars Gårn Hansen.

Socialt skæv
I Socialdemokratiet er man dog ikke begejstret for forslaget, som man ifølge finansordfører Christian Rabjerg Madsen ikke umiddelbart kan støtte. Han peger på, at det er teknisk vanskeligt, fordi man ikke har nok viden om, hvem der ejer brændeovne, og hvornår de er fra. Men selv hvis man havde den viden, ville Socialdemokratiet vende tommelfingeren nedad.

”Mange af dem, der bruger brændeovne som en vigtig varmekilde, bor steder hvor der ikke er mulighed for centralvarme. Og det er også i boliger, hvor indtægterne er små. Derfor vil sådan en afgift være socialt skæv,” siger Christian Rabjerg Madsen.

Han understreger dog, at Socialdemokratiet er enige med Radikale i, at der er behov for flere tiltag for at sænke forureningen fra brændeovne.

EL vil ikke lægge sig fast
Det er man også helt med på i Enhedslisten, hvor partiets energiordfører, Søren Egge Rasmussen, mener, at der skal "findes løsninger, der afvikler brændeovne i områder med fjernvarme."

Men han er usikker på, om afgifter er den rigtige vej at gå.

"Jeg vil ikke lægge mig fast på mixet mellem afgifter, skrotningsordninger og hård lovgivning. Det er jo også en mulighed at give kommuner i fjernvarmeområder kompetence til at gå forbudsvejen. Forbuddet har den fordel, at de rige ikke bare kan betale en høj afgift og så fortsat hygge sig omkring pejsen,” siger Søren Egge Rasmussen.

 

Det var ikke muligt at få en kommentar fra SF.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Lars Gårn Hansen

Professor, lic.polit., Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Uni., miljøøkonomisk vismand
ph.d. (Københavns Uni. 1997), cand.polit. (Københavns Uni. 1986)

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

0:000:00