Radikale lader døren "stå på klem" for Arne

SOMMERGRUPPEMØDE: Radikale afviser ikke regeringens Arne-udspil, men kræver, at at arbejdsudbuddet skal løftes tilsvarende med andre initiativer, hvis de skal deltage i forhandlinger. Det vil muligvis være klogere at udvide seniorpensionsordningen, siger Morten Østergaard.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Radikale har tidligere været afvisende overfor tanken om tidlig pension til nedslidte, men nu vil partiet lade døren ”stå på klem” for regeringens udspil, som præsenteres tirsdag.

Sådan lød meldingen fra partiformand Morten Østergaard til Radikales sommergruppemøde.

"Vi afviser ikke at gøre mere for de nedslidte, og derfor vil vi selvfølgelig også kigge på det forslag, der kommer fra regeringen. Men vi melder ikke ud, om vi støtter forslaget eller ej, før vi har kigget på regeringens udspil," siger han til Altinget.

Radikales præmis for at kigge nærmere på regeringens udspil om ny ret til tidlig pension, er, at der skal være folk til at overtage det arbejde, som de nedslidte udfører, forklarer Morten Østergaard.

Fakta
De Radikales partiformand, Morten Østergaard, lige inden partiets årlige sommergruppemøde.

"I al væsentlighed er der tre måder at gøre det på. Enten skal arbejdskraften komme udefra, ellers skal dem, der arbejder i Danmark, arbejde mere, eller også skal nogle blive længere på arbejdsmarkedet," siger han.

Den radikale partiformand understreger, at regeringen i det fælles forståelsespapir har forpligtet sig til at finde arbejdskraft, som kan overtage de nedslidtes job.

Åben for at udvide seniorpensionsordning
I maj sidste år indgik VLAK-regeringen en aftale med Radikale og DF om seniorpension for nedslidte.

Selvom aftalen efter Morten Østergaards vurdering har virket efter hensigten, er han åben for at udvide seniorpensionsordningen.

”Da vi lavede seniorpensionen, traf vi nogle afgrænsningsbeslutninger, som blandt andet handler om, hvor tidligt man kan få pensionen, og hvor nedslidt man skal være. Her kan det godt være, at der er nogle, som af den grund ikke er blevet hjulpet, som vi mener, de burde,” siger han.

Østergaard mener, at det ”muligvis” vil være klogere at udvide seniorpensionsordningen frem for at etablere en ny ordning, som regeringen peger på.

"Med regeringens forslag er det kun nedslidte fra visse brancher, som kan få retten til tidlig pension, og det går vi ikke ind for, for det er svært at vide, hvem der er nedslidt. Man kan for eksempel blive ramt af lynet som 55-årig. Så det er jo ikke kun et spørgsmål om, hvilken uddannelse man han eller ikke har,” siger han.

Morten Østergaard har dog ikke på stående fod nogen konkrete bud på, hvordan seniorpensionsordningen kan udvides.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00