Radikale vil forventningsafstemme med flygtninge

INTERVIEW: Flygtninge i Danmark skal have at vide, hvilke muligheder reglerne giver dem, mener Sofie Carsten Nielsen (R). Hun vil have Danmark til at deltage aktivt i fordeling på europæisk plan.

"Det er tydeligt, at de har en opfattelse af, at Danmark ikke er et rart sted, at de ikke er velkomne, og at de ikke vil blive behandlet ordentligt," siger Sofie Carsten Nielsen om de flygtninge, som er kommet til Danmark i de seneste dage.
"Det er tydeligt, at de har en opfattelse af, at Danmark ikke er et rart sted, at de ikke er velkomne, og at de ikke vil blive behandlet ordentligt," siger Sofie Carsten Nielsen om de flygtninge, som er kommet til Danmark i de seneste dage.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Kasper Kaasgaard

Altinget spørger i en interviewserie Folketingets udlændinge- og integrationsordførere, hvad Danmark skal gøre i den aktuelle flygtningesituation.

Her er det Radikales udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen.

Hvad skal vi gøre ved flygtningesituationen?

"Vi skal løse den på europæisk plan. Vi skal gå fuldt og aktivt ind i det udspil, som EU-Kommissionen er kommet med. Melde os konstruktivt og aktivt i det og tage vores del af ansvaret – også i fordelingen.

De her mennesker skal kunne få afstemt forventningerne til, hvad man kan vente sig i EU, og hvad reglerne er.

Sofie Carsten Nielsen (R)
Udlændingeordfører

Vi skal være med til at få indflydelse på, at vi får en registrering, der virker igen, og en behandling af asylansøgere. Som Juncker fremlagde, skal vi gå med på den liste af sikre lande, som de, der ikke er berettiget til asyl, kan blive sendt tilbage til. Alle har selvfølgelig ret til at søge asyl, men det kan gå hurtigere med at få behandlet ansøgningerne.

De her mennesker skal kunne få afstemt forventningerne til, hvad man kan vente sig i EU, og hvad reglerne er. I det hele taget skal vi have stoppet det kaos, der hersker lige nu."

Hvad skal vi gøre på nationalt plan?

"Vi er nødt til at forholde os til de mennesker, der kommer ind over grænsen. Jeg synes, politiet håndterer det så godt, de overhovedet kan. Jeg har opfordret regeringen til tydeligt at sige til de mange flygtninge, at de er velkomne i Danmark. At her kan de føle sig trygge, og her skal vi nok tage godt imod dem.

Det er tydeligt, at de har en opfattelse af, at Danmark ikke er et rart sted, at de ikke er velkomne, og at de ikke vil blive behandlet ordentligt. Det er en ulykkeligt situation, hvor systemerne ikke fungerer. Vi kan selvfølgelig ikke bare tørre opgaven af på Tyskland eller Sverige. Vi må selv stå for det."

Hvad skal der ske med de mennesker, som ikke ønsker asyl og vil videre til eksempelvis Sverige?

"Vi må så nænsomt som overhovedet muligt komme i dialog med dem og fortælle, at vi altså ikke kan sende dem til Sverige. Det har svenskerne jo sagt. Hvis man har familie der og kan blive familiesammenført, så skal det nok gå sin gang. Men ellers skal vi gøre, som vi gør med alle andre asylansøgere; nemlig behandle dem ordentligt."

Hvor mange flygtninge skal Danmark tage?

"Det kan jeg ikke sætte tal på, og det kan Lars Løkke heller ikke. Det er der ingen der kan, for det kommer an på, hvor mange der kommer. Det er klart, at vi på ingen måde kan rumme alle i Danmark. Det kan vi heller ikke i EU.

EU-Kommissionens formand sagde det udmærket: 'Vi kan ikke håndtere alle verdens elendigheder i EU, men kig til Libanon. De har halvanden millioner flygtninge. Det er 25 procent af deres befolkning. Vi har 0,11 procent i EU lige nu'.

Vi skal tage vores del af ansvaret. Det skal vi også i Danmark, og det gør vi allerede. Men hvis vi vil være med til at bestemme, at det ansvar bliver fordelt mere ligeligt, så er vi nødt til at melde os ind i løsningen i stedet for at se til og vente på, at nogle andre løfter opgaven."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00