Rapport: Danmark er verdensmester i valg

VALG: En undersøgelse fra Sydney University placerer Danmark i top, når det kommer til "valg-integritet", som måles på parametre som valglove, mediedækning og valgproces. 

Danmark er måske ikke den førende nation, når det kommer til fodbold eller musik, men i følge en ny undersøgelse fra universitetet i Sydney, kan vi nu kalde os verdensmestre i valg. 

Danmark bliver nemlig placeret øverst på listen, når det kommer til "valg-integritet", som forskere fra University of Sydney i Australien har målt på tværs af 167 lande og de afholdte valg i perioden 2012 til 2018. 

Det skriver University of Sydney i deres nyligt udgivne rapport, som er en del af The Electoral Integrity Project. 

Sådan måles valg-integrtet
"Valg-integriteten" i landene, som projektet har undersøgt, er blevet vurderet af en række eksperter i de enkelte lande én måned efter valgets afholdelse på tværs af 11 parametre, der tilsammen vurderer kvaliteten af de nationale valg. 

Valg-integriteten måles på en skala fra 0-100 på de enkelte parametre, hvorefter den gennemsnitlige score er blevet anvendt til sammenligning af landene. 

De 11 parametre er: valglove, valgprocedure, valgkredse, vælgerregistrering, partiregistrering, mediedækning, finansiering af valgkampagner, valgproces, optælling af stemmer, resultater og valgmyndigheder. 

Norden i top
De gennemsnitlige scorer på tværs af parametrene viser, at norden klart indtager førertrøjen, når det kommer til valg-integritet.

De nordlige lande har alle en scorer over 80, og har derfor afholdt valg med det højeste niveau af integritet. Danmark indtager første pladsen med en score på 86 efterfulgt af Finland, Norge, Sverige og Island.

Der er fire lande, som alle ender i bunden af listen med en samlet score på 24. Der er tale om landene Syrien, Burundi, Ækvatorial Guinea og Etiopien. 

Forrige artikel Liberal Alliances direktør stopper Liberal Alliances direktør stopper Næste artikel Respekteret, men langtfra elsket af alle: EU’s kommende leder er en vaskeægte føderalist Respekteret, men langtfra elsket af alle: EU’s kommende leder er en vaskeægte føderalist
Mundbind bliver nu et krav i seks kommuner

Mundbind bliver nu et krav i seks kommuner

PRESSEMØDE: Fem kommuner følger i Aarhus’ fodspor og får et krav om mundbind i al offentlig transport. Det oplyser regeringen efter et pressemøde, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har orienteret om en stigning i antallet af coronasmittede, der giver ”grund til bekymring”.