Rasmus Nielsen: Derfor stopper jeg som direktør

KLUMME: Kilder, læsere og medarbejdere har spurgt, hvorfor Altingets stifter og ejerleder stopper som direktør efter 17 år for at overlade driftsansvaret til den hidtidige formand. Hér er svarene.

Jensen og Nielsen bytter plads 1. juli 2017.
Jensen og Nielsen bytter plads 1. juli 2017.Foto: Sif Meincke
Rasmus Nielsen

FORMAND OG DIREKTØR bytter plads 1. juli, meddelte vi lakonisk på Altinget i onsdags. Kan det ikke være lige meget? Frem og tilbage udligner vel sig selv?

Alligevel affødte oplysningen spørgsmål fra vores læsere, kunder og medarbejdere, og her er svar – med udgangspunkt i mig selv, Per Mikael Jensen og virksomheden.

Hvorfor stopper du, Rasmus Nielsen, som direktør for at blive formand? Er du syg?

”Nej da. Ser det sådan ud? Jeg har nogle måneder tænkt på at koncentrere mig om strategi og forretningsudvikling. Det er i bund og grund det, en iværksætter er bedst til. Jeg har flere ideer i ærmet, som vi skal løfte i firmaet. Appetit og nysgerrighed på livet. Min afløser som driftsherre elsker både forretningsudvikling og den operationelle, daglige omgang med medarbejdere, som han får til at blomstre i den fart, deres talent er til. Og han har fokus på top- og bundlinje. Alt andet er bullshit for ham. Det kan jeg lide.

Hvad skal du få tiden til at gå med?

Jeg tænker snarere, hvordan man prioriterer sin sparsomme, vågne tid. Din egen dag er kort, sagde Uffe Ellemann. Præcis sådan er det jo. Tiden skal gå med bestyrelsesarbejde, sundt helbred, iværksætteri og internationalt udsyn. Ideer opstår ikke på programsatte møder, men gerne når iværksætteren er alene. Jeg har brug for tid til at udtænke nye tiltag. Det sker langs stranden, på vandet eller under bruseren.

Kunne det være at bruge tid på at få virksomheden solgt?

NEJ, VI ER ikke til salg. Jeg elsker selvstændige stemmer i demokratiet. Mediekoncentrationen er tiltagende og lettere foruroligende – især den vanvittige, internationale koncentration ud fra Silicon Valley. Familieeje er grundstenen i dansk velstand, det medvirker jeg og forhåbentligt ad åre næste generation gerne til.

Kunne I ikke finde nogen anden som ny koncernchef end jeres formand Per Mikael Jensen?

Jo, det har vi da overvejet. Vi har sammen mødtes med rekrutteringsbureauerne. Men den øvrige bestyrelse og jeg vurderer, at Per Mikael Jensen er den bedst kvalificerede og den, der har størst chance for at lykkes på kortest mulig tid. Vi håber på et langvarigt samarbejde. Per Mikael Jensen er for alvor hjemme fra London, elsker København og har lyst til den daglige drift og udvikling af personale.

Hvad er det ”pm” kan?

HAN HAR EN usædvanlig kombination af kommerciel tæft, stor arbejdskapacitet og eksekveringsevne kombineret med publicistisk sans, dyb journalistisk erfaring herhjemme og globalt og dertil en bredt vellidt personlighed. Hvem kender ikke Per Mikael? Få for noget skidt. Han hader da også, hvad han kalder ”skidtsnak”.

Han bliver også administrerende chefredaktør, hvad betyder det?

Det er en gammelkendt titel fra bladhusene. Han skal – som en mindre del af sin arbejdsdag – tage sig af overenskomsten, redaktionelt samarbejde med it, økonomi, leverandører mv. Men det er hvert selskabs ansvarshavende chefredaktør, der er mediets ansigt udadtil og har det fulde ansvar for indhold og over for medieansvarsloven, ligesom det er de ansvarshavende, der har personaleansvaret over for journalisterne.

Hvad har imponeret dig mest i jeres seneste års samarbejde?

pm kan på få timer vurdere en medarbejder. Bliver det til noget? Hvad skal vi gøre for at folde hende ud? Han forebygger magtkampe og skidtsnak. Han forudser og håndterer, hvad der sker i organisationen om to uger, to måneder, to år …. Så må vi sammen holde blikket på, hvor vi er om ti år. Det føles som en leg at samarbejde. Per Mikaels attitude er positiv. Og det er vigtigt, for som han selv siger: Performance kan du løfte hos andre – men ikke deres attitude.

Hvor er I om nogle år med formand Nielsen og direktør Jensen?

JEG STARTEDE ALTINGET for godt 17 år siden og føler, jeg kun er halvvejs. Til den tid er jeg 75 år. I dag er vi over 120 fuldtidsmedarbejdere og på størrelse med Information, Kristeligt Dagblad, Ritzaus Bureau og Radio24syv. Til den tid håber jeg, vi er i familie med Aller og i hvert fald Berlingske rent størrelsesmæssigt. De to gamle familierejste virksomheder er en stor inspiration for mine sønner og mig. Per Mikael har på Metro International været chef for 4-5.000 mennesker og startet aviser i et dusin nye lande. Mindre kan altså også gøre det for os. Men ambitionerne er store.

Hvordan når I milliarden i samlet omsætning i 2035?

Uha, lad os nu lige se. Et skridt og år ad gangen. Men: Med en årlig omsætningsvækst på 14-15 procent når vi det faktisk helt automatisk. Det er langt mindre relativ vækst end de seneste år, så hvorfor ikke? Vi skal drive, udbygge og starte nichemedier herhjemme og i andre EU-lande, og så skal vi også tjene penge på produkter, der lægger sig op ad mediebranchen; det giver en lettere økonomisk gang på jord. Eksempelvis netværk og andre fysiske oplevelser for vores abonnenter, kilder og annoncører. Online fordrer offline.

Bliver Altinget noget andet med Jensen på direktørkontoret end med Nielsen?

Den dygtige medarbejder vil komme hurtigere frem. Så det er win-win. Publicistisk skal jeg garantere for, vi står uændret, nemlig for neutralitet, kvalitet og konstruktivitet. Vi har nu tre af den danske medieverdens bedste ansigter udadtil: Per Mikael Jensen og de to ansvarshavende chefredaktører Lisbeth Knudsen (Mandag Morgen) og Jakob Nielsen (Altinget.dk). Det er jeg bare så stolt over og tryg ved. Hver for sig og i særdeleshed tilsammen nyder de komplet respekt og troværdighed i det danske samfund – såvel det offentlige som private. Vi er sammen klar til at møde fremtiden.

Der afholdes reception med Rasmus Nielsen og Per Mikael Jensen for at markere skiftet fredag 30. juni kl. 13-17 på Altingets og Mandag Morgens domicil, Ny Kongensgade 10 i København. Tilmelding modtages gerne hér.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00