Rasmus Nielsen: Politiker- og presseleden må og skal bunde nu

KOMMENTAR: Politikerleden er i top og medietilliden i bund, og med det brogede felt af 13 partitilbud og dobbelt valgkamp er demokratiet til eksamen, skriver Altingets udgiver.

Medietrykket på folkestyret er steget markant, siden statsministeren i tirsdags i en fyldt, stemmelysten folketingssal rakte formanden et stykke parti og bad om en særlig bemærkning.

År for år, som Altinget får målt danskernes tillid til de folkevalgte, konstaterer vi, at politikerleden er foruroligende stigende.

Samtidig har mange svært ved at skelne mellem klassiske, uafhængige medier og såkaldte sociale medier. Det hele kan "være et fedt", som man sagde om almindelig ligegyldighed, dengang internettet endnu kun var en tanke hos forsvarsforskere.

De private mediers organisation Danske Medier har for sine medlemmer lanceret kampagnen fleresider.dk, hvor man forsøger at få ørenlyd for, at redigerede, uafhængige medier har en særlig betydning for folkestyret.

"Både partier, virksomheder og alle mulige andre vil gerne bestemme, hvem der bestemmer i Danmark. Og på de sociale medier kan der købes ukritisk taletid til det meste. I udlandet har vi set forsøg på, at de frie valg bliver påvirket gennem de sociale medier. Den frygt deles herhjemme både af efterretningstjenester og politikere," hedder det, og organisationen føjer selvkritisk til:

"Medierne er bestemt ikke ufejlbarlige. Vi laver fejl, men vi har også viljen til at rette dem, og uanset hvor godt vi skriver, så fraskriver vi os ikke ansvaret."

Med trykket fra revl og krat på sociale medier af selvpromoverende "læserbreve" er det svært for selv fællesskabet af alle private danske medier at få opmærksomhed. Men budskabet er det rigtige og fortjener opmærksomhed blandt ikke mindst lærere og deres elever, som bliver demokratiets kommende fakkelbærere.

I dag kan man fylde en hylde eller to i reolen med vestlige bøger, der spår demokratiets forestående fald. Det er trist at tænke på – og skal vi ikke tænke på noget andet?

Tiden frem til 26. maj og grundlovsdag med to ligeværdigt spændende og vigtige danske valg bliver spændende for, om vi har nået bunden og nu kan se fremad. Fremad mod en ny tid, hvor borgerne, deres folkevalgte og de formidlende medier igen finder hinanden i en gensidigt respekterende treklang.

For hvis udviklingen ellers mod endnu mere politikerlede og endnu mindre tillid til de frie medier fortsætter – ja, så får dommedagsbøgerne jo ret om ... 20 år, 30 år? Udviklingen skal vendes nu. Lad os begynde med den næste artikel, Altinget publicerer. Det næste nyhedsindslag, DR sender. Det næste vælgermøde i Tønder og Tølløse. Det næste pressemøde med Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (V). Næste vælgermøde på de måske helt eksamensramte uddannelsessteder. Næste møde på Algade mellem vælgeren og kandidaten.

De danske medier er kommet godt fra land med dækningen af europavalg og landsvalg. Hér på Altinget er valgmanualen foldet ud med grundige og sobre kandidattests for begge valg, nyheder, analyser, portrætter og fysiske valgmøder i vores gård tæt ved det ellers mennesketomme Christiansborg.

Vores opgave er som altid – men i særdeleshed nu – at dække vælgernes alternativer så grundigt og alsidig som muligt.

Vi vil gerne tage handsken op fra statsministeren, da han lige efter sin valgudskrivelse ved mediernes årsdag på Axelborg opfordrede til, at vi tager mere afsæt i, hvad politiske alternativer reelt vil betyde for borgerne.

Og lad os begynde med, at danskerne og europæerne på vores side husker på, at demokratiet er den mindst ringe styreform, og at hver og én af os har ansvar til daglig for, at det er sådan, vi bygger land med hinanden. Jyske Lov: Meth logh scal land byggies. Hvis ikke, vinder korruption og magtkoncentration for alvor indpas, hvor uligheden og uretfærdigheden vil stige til himlen. Nej vel?

Vi har intet andet valg end at bakke om vores to valg. Og tiden der så kommer.

Forrige artikel Rasmus Nielsen: Nølen med valgdato kvæler folkestyret Rasmus Nielsen: Nølen med valgdato kvæler folkestyret Næste artikel Rasmus Nielsen: Stem søndag – ellers går demokratiet sin vej Rasmus Nielsen: Stem søndag – ellers går demokratiet sin vej