Rasmus Nordqvist: ”Vi vil i den grad gerne være med til at forhandle en ny klimalov på plads”

INTERVIEW: Det var naturligt, at Alternativet ikke var en del af S-regeringens parlamentariske grundlag, men nu vil partiet byde konstruktivt ind. Først og fremmest i forhandlingerne om en ny klimalov, hvor partiet skal sparkes ud for ikke at være med, fortæller politisk ordfører Rasmus Nordqvist.

Ved folketingsvalget gik Alternativet fra 9 til 5 mandater i Folketinget – ikke nok til at blive tungen på vægtskålen som partiet havde sigtet efter. Nu vil partiet være konstruktivt over for S-regeringen, forsikrer den politiske ordfører, Rasmus Nordqvist.<br>
Ved folketingsvalget gik Alternativet fra 9 til 5 mandater i Folketinget – ikke nok til at blive tungen på vægtskålen som partiet havde sigtet efter. Nu vil partiet være konstruktivt over for S-regeringen, forsikrer den politiske ordfører, Rasmus Nordqvist.
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Selv om S-regeringen har sat sig meget høje klimaambitioner, er der stadig brug for Alternativet.

Det forsikrer partiets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, der tirsdag for alvor stempler ind til den nye politiske sæson med Alternativets sommergruppemøde på taglandbruget ØsterGro på Østerbro i København.

Bagtæppet for det unge grønne parti har været solide vælgertæsk ved folketingsvalget i juni og en plads henvist til parlamentarisk ingenmandsland. 

Når forhandlingerne om en ny klimalov begynder om kort tid, vil Alternativet dog gøre alt for at bide sig fast i forhandlingsbordet og vise, at partiet stadig lever og har noget vigtigt at byde ind med.

Vi vil arbejde for at levere den radikalitet i klimapolitikken, der faktisk er behov for.

Rasmus Nordqvist (ALT)
Politisk ordfører

”Vi vil arbejde for at levere den radikalitet i klimapolitikken, der faktisk er behov for,” siger Rasmus Nordqvist og fortsætter:

”I valgkampen var det, som om man bare kunne sige et tal og så gå videre. Men målsætningen om 70 procents reduktion af drivhusgasserne i 2030 kræver radikale svar. Og det tror jeg, vi måske lidt nemmere kan give, fordi vi ikke er et parti, som er bundet af historie og kultur, der måske kan gøre det vanskeligt at komme med de nødvendige svar.”

Kan ikke vente på teknologisk fix
Ifølge Rasmus Nordqvist er det langtfra nok at skrue lidt op for vedvarende energi og få nogle elbiler – eller investere mere i forskning og vente på et teknologisk fix. Der er brug for markante CO2-reduktioner hurtigt, og det kommer til at kræve samfundsændrende tiltag. Det gælder inden for landbrug og transport, men også vores forbrug og selve økonomien skal tænkes anderledes grønt.

I første omgang vil Alternativet møde op til forhandlingerne i efteråret med forslag om at følge borgerforslaget til en ny klimalov. Tilbage i januar stod 11 ngo’er bag borgerforslaget til en ny mere skrap klimalov. Og på bare 13 dage fik forslaget de nødvendige 50.000 underskrifter, der skal til, for at borgerforslag tages op i Folketinget.

”Vi tager borgerforslaget med til forhandlingerne, for uden det, tror jeg slet ikke klima havde fyldt så meget i valgkampen,” siger Nordqvist.

Stop for nordsøolie
Konkret betyder det, at Alternativet møder op med et ønske om, at den nye klimalov gøres juridisk bindende, så et eventuelt nyt politisk flertal ikke bare kan ignorere klimamålet. Dertil er der ønsker til, hvordan der skal følges op på klimaindsatsen med delmål – også gerne inden for forskellige sektorer såsom transport og landbrug. Og så ønsker Alternativet, at der i tråd med borgerforslaget bliver skruet godt op for klimafinansieringen til ulandene.

Det stopper dog ikke der. Alternativet ser gerne, at Klimarådet får en større rolle at spille – og tilsvarende flere muskler. ”Det er ikke fremmed” for Alternativet, at Klimarådet får et sekretariat, der matcher De Økonomiske Råds.

Og så ønsker Alternativet, at der tages hul på udfasningsplaner for nordsøolien. Forud venter nemlig behandlingen af den 8. udbudsrunde i Nordsøen, og står det til Alternativet, skal den ikke finde sted.

”Vi mener ikke, at det harmonerer med regeringens klimamålsætning, at man samtidig vil give tilladelse til at sætte gang i ny fossil produktion til i hvert fald 2055. Det bliver vi nødt til at diskutere,” siger Rasmus Nordqvist, som tilføjer, at klimaambitionerne helt naturligt betyder, at der er tidligere aftaler, som man nu må ”genbesøge” og vurdere, om de er inden for klima-skiven.

”Får vi taget hul på udfasningsplanerne, vil vi også have en stærkere stemme internationalt,” tilføjer den politiske ordfører.

Vil spille konstruktivt
Alternativet vil dog møde ”meget konstruktive” op, forsikrer han – først til forhandlingerne om en ny klimalov og siden om de mere konkrete klima-handlingsplaner.

Hvor det ifølge Rasmus Nordqvist var naturligt, at Alternativet ikke var en del af det parlamentariske grundlag bag S-regeringen – og insisterede på at være fri fugl i sin egen grønne blok – er situationen ifølge ham en anden efter regeringsdannelsen.

”At vi stod fri var en naturlig konsekvens af det, vi havde meldt ud inden valget. Men vi havde gode snakke med Socialdemokratiet under hele processen op til regeringsdannelsen, og vi kommer til at spille konstruktivt ind. Der skal nok komme et godt og fornuftigt samarbejde op at stå,” siger Rasmus Nordqvist.

Skal sparkes ud
Første alvorlige prøve for partiet kan meget vel blive forhandlingerne om en ny klimalov, som statsminister Mette Frederiksen (S) har varslet kan starte allerede inden udgangen af august. Og her vil Alternativet vise, at man har tænkt sig at bide sig fast i forhandlingsbordet.

Der skal I måske ligefrem sparkes ud for ikke at være med i en aftale?

”Ja! Vi er enige om målsætningen – den var vi jo fire partier, som stod bag i valgkampen, og som Socialdemokratiet så siden er gået med til. Og nu skal vi så finde ud af, hvordan vi når det. Der kommer vi til at spille ind med konkrete løsninger og have noget at byde på. Vi vil i den grad gerne være med til at forhandle en ny klimalov på plads,” siger Rasmus Nordqvist.

Forventer opbakning fra V og K
Det lokker ikke at fortsætte som en fri fugl, som ikke går med i aftaler og lettere kan kritisere regeringen for at være uambitiøs?

”Det er klart, at i et forlig får man ikke alt igennem, man ønsker. Men vi var også med i en stor energiaftale i sidste valgperiode, som vi ikke syntes var ambitiøs nok. Det var et godt skridt, men vi skal videre. Det er sådan, vi kommer til at byde ind.”

Hvordan stiller I jer, hvis man ved at slække lidt på kravene kan få flere partier med i en aftale om en ny klimalov – for eksempel Venstre?

”I forhold til, hvad Venstre sagde i valgkampen, synes jeg ikke de bør være langt fra et reduktionsmål på 70 procent. Jeg synes de burde kunne være med. Konservative også. Det er vigtigt at lave en klimalov, der ikke bare kan vippes af bordet, hvis det politiske flertal skifter. Jeg kan faktisk ikke se, Venstre og Konservative ikke byder ind på at ville være med,” siger Rasmus Nordqvist.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nordqvist

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP)
designer (Danmarks Designskole 1999)

0:000:00