Rasmus Paludan skal i fængsel

STRAF: Formanden for partiet Stram Kurs er blevet idømt tre måneders fængsel, heraf en måned ubetinget, for groft forhånende og nedværdigende udtalelser. Desuden mister Rasmus Paludan i en periode retten til at praktisere som advokat.

Partiformanden for Stram Kurs, Rasmus Paludan, er blevet idømt tre måneders fængsel ved Retten i Næstved.
Partiformanden for Stram Kurs, Rasmus Paludan, er blevet idømt tre måneders fængsel ved Retten i Næstved.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

De seneste dage har Rasmus Paludan siddet på anklagebænken i forbindelse med en sag med 14 tiltaltepunkter om racisme, æreskrænkelse og hasarderet kørsel.

Nu er dommen faldet.

Retten i Næstved har torsdag afgjort, at lederen af partiet Stram Kurs er skyldig i samtlige forhold. Derfor er han blevet idømt tre måneders fængsel, hvoraf den ene måned er ubetinget og skal afsones nu. Resten af straffen skal ikke afsones, hvis Rasmus Paludan holder sig fra at begå noget strafbart i de næste to år.

Det oplyser Retten i Næstved.

"Retten fandt det bevist, at tiltaltes udtalelser var forhånende og nedværdigende over for en befolkningsgruppe og havde en sådan grovhed, at de var omfattet af straffelovens § 266b (racismeparagraffen, red.)," står der i dommen.

Slipper for straf i sag om at udsætte mand for fare
Som en del af straffen mister Rasmus Paludan, som ellers er advokat, retten til at beskæftige sig med straffesager og sager vedrørende fri proces i de næste tre år. Han må heller ikke køre bil i det næste år.

Både Rasmus Paludan og hans forsvarer mente, at han skulle frifindes i sagen, da han udtalte sig i forbindelse med sit politiske arbejde som partiformand.

Rasmus Paludan slipper til gengæld for straf i en sag, hvor han var tiltalt for at udsætte en mands liv og førlighed for fare. Manden havde stillet sig ind foran Rasmus Paludans bil og havde ifølge Paludan opført sig truende. Partilederen havde kørt frem mod manden og kørt et stykke, mens manden lå på bilens kølerhjelm. Det var en farlig situation, men retten lagde vægt på, at Rasmus Paludan "følte sig truet og bange", og han får derfor ingen straf for den handling.

Hverken partilederen eller hans forsvarer var til stede i retten, da dommen blev afsagt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00