Reaktioner på Prins Henriks død: "Den kongelige familie har mistet et anker"

DØDSFALD: En række politikere har delt deres sorg over Hans Kongelige Højhed Prins Henriks død.

Alle statslige bygninger flager på halvt onsdag frem til solnedgang for at markere Prins Henriks dødsfald.
Alle statslige bygninger flager på halvt onsdag frem til solnedgang for at markere Prins Henriks dødsfald.Foto: /Altinget/Arthur J. Cammelbeeck
Emma Qvirin HolstChristina Houlind

Onsdag morgen vågnede Danmark op til nyheden om, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik sov ind tirsdag aften.

Allerede fra morgenstunden er der kommet en lang række kondolencer fra både danske politikere og fra Prins Henriks hjemland, Frankrig.

"Den kongelige familie har mistet et anker."

Sådan skriver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i det mindeord, som han sendte ud tidligt onsdag morgen.

"Prins Henrik har på fornem vis repræsenteret Danmark. Hans engagement var smittende, og hans indsigt enorm, uanset hvor og i hvilken sammenhæng han færdedes," skriver statsministeren i mindeordet.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), har også skrevet et mindeord om prins Henrik, hvor hun på vegne af Folketinget sender en kondolence til Hendes Majestæt Dronningen og den kongelige familie.

"En sand verdensmand er gået bort, og vi sørger alle over tabet af det kærlige, generøse og åndrige menneske, han var, og hvis lige man skal lede længe efter," skriver Pia Kjærsgaard.

Tidligere statsminister fra 1993 til 2001 Poul Nyrup Rasmussen (S) har også æret Prins Henrik med et mindeord, hvor han især lægger vægt på prinsens livsglæde.

"Det skulle være en solskinsdag som denne, at Prins Henrik tager afsked med livet og med hele Danmark, efter at han i går sov stille ind. Anderledes kunne det ikke være. Som en sidste glad og kærlig påmindelse til os alle om at bruge vores liv tænksomt, sjovt og medmenneskeligt," skriver Poul Nyrup.

En anden tidligere statsminister, Anders Fogh Rasmussen (V) har også udtrykt sin sorg over nyheden. I kraft af, at han har statsminister gennem otte år, har han ved flere lejligheder mødt prins Henrik.

"Ved kongehusets officielle og festlige sammenkomster var han den yderst nærværende vært, som havde blik for, at alle gæster følte sig veltilpasse. En spændende og sprudlende bordherre, hvad enten han diskuterede Vild Med Dans med Anne-Mette eller vindyrkning med mig og beredvilligt forklarede, hvordan han i sin tid fik renset karrene til Rosenborg-vinen og gjort den drikkeklar igen," skriver han på Facebook og fortsætter:

"Han var meget opmærksom på det særlige ansvar, som hviler på ethvert medlem af den kongelige familie for at sikre monarkiets overlevelse. Med sin franske baggrund var han klar over, at monarkiet ikke er en selvfølge."

Netop Prins Henriks franske baggrund har også resulteret i kondolencer fra hjemlandet. Ifølge Jyllands-Postens pariskorrespondent har den franske præsident, Emmanuel Macron, og hans hustru udsendt en pressemeddelelse, hvor de deler deres medfølelse med den kongelige familie og Danmark over tabet. 

Den franske ambassadør i Danmark, François Zimeray, deler også sin medfølelse på Twitter.

På Christiansborg har mange af de danske politikere i løbet af onsdagen også delt deres kondolencer.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, sender en tak for prins Henriks indsats for Danmark.

"Jeg har sat stor pris på den måde, hvorpå Prins Henrik igennem mange år har repræsenteret Danmark og Kongehuset. Prins Henrik har ydet en stor og flot indsats for Danmark. Det skylder vi ham stor tak for," siger Kristian Thulesen Dahl i en pressemeddelelse.

Derudover har en række af partiernes ledere delt deres medfølelse på de sociale medier.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen

Udenrigsminister og Liberal Alliances politiske leder, Anders Samuelsen

Justitsminister og Konservatives formand, Søren Pape Poulsen 

SF's formand, Pia Olsen Dyhr

Radikales politiske leder, Morten Østergaard

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper 

Alternativets politiske ordfører, Caroline Magdalene Maier

Gennem 49 år har prins Henrik været tæt involveret i Røde Kors' arbejde, og organisationens generalsekretær, Anders Ladekarl, deler et af sine minder om prinsen på Twitter.

 

I Norge har den norske kongefamilie sendt deres tanker til den danske kongefamilie og danskerne.

"Vore tanker går til Dronning Margrethe og den nærmeste familie ved Prins Henriks bortgang. Vore kondolencer går også til det danske folk," udtaler den norske kongefamilie i en pressemeddelelse.

Norge vil i dag flage på halvt fra Slotsbalkonen og igen på prinsens begravelsesdag.

Læs også

*Opdateret kl. 16:15 med Poul Nyrup Rasmussens mindeord.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00