Reallønnen udhules ikke længere - og skatten falder

REALLØN: For første gang siden 2010 falder reallønnen ikke længere, noterer Danske Bank i analyse.
Foto: www.colourbox.com
Rasmus Nielsen

For første gang siden 2010 kan lønstigningerne nu holde trit med priserne. Også for første gang siden 2010 falder skatten i stedet for at stige.

Rådighedsbeløbet stiger derfor reelt med godt 500 kroner om måneden for en typisk dansk familie i år, mens fremgangen i 2014 tegner til at blive noget mindre.

Det skriver Danske Bank i dag i en analyse. 

"De seneste to år har inflationen været betydeligt større end lønstigningerne, blandt andet fordi en række afgifter er sat op, og energipriserne er steget kraftigt. Samtidig har der været en skatteforhøjelse i form af, at bundfradrag og andre beløbsgrænser ikke som normalt er steget i takt med lønudviklingen. Resultatet har været, at den reelle købekraft for Danske Banks modelfamilie – en typisk dansk lønmodtagerfamilie med to fuldtidsarbejdende, børn, bil og parcelhus – er faldet med næsten 1.000 kroner om måneden," noterer Danske Bank Markets og fortsætter:

Her i 2013 er billedet i høj grad vendt. På tre måneder er inflationen faldet med mere end et procentpoint, så den nu er nede på 1,2 procent årligt, ikke mindst trukket ned af den afskaffede fedtskat.

Danske Bank
Analyse af realløn og rådighedsbeløb

"Men her i 2013 er billedet i høj grad vendt. På tre måneder er inflationen faldet med mere end et procentpoint, så den nu er nede på 1,2 procent årligt, ikke mindst trukket ned af den afskaffede fedtskat. Lønvæksten på det private arbejdsmarked er stadig omkring 1,5 procent, men det er nu altså nok til holde trit med priserne. Samtidig falder familiens skat mere, end den stiger i år: Højere jobfradrag og højere grænse for topskat mere end opvejer, at beløbsgrænserne heller ikke i år bliver reguleret, at bundskatten stiger, og at bundfradraget er sat ned. Alt i alt giver det en fremgang på 553 kroner i familiens reelle månedlige rådighedsbeløb.

Udsigt for 2014 
I 2014 er der planlagt yderligere skattelettelser, men ikke i samme størrelse. Samtidig er udsigten, at lønvæksten stadig kun lige vil kunne holde trit med priserne, og derfor er der også kun udsigt til en mindre fremgang i rådighedsbeløbet – 177 kroner mere om måneden lyder vores bud," skriver banken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00