Reform af styreformen i store kommuner er udsat

STYREFORM: Regeringens planlagte ændring af styrelsesloven er udskudt. Man forventer dog stadig at få en lovændring igennem inden kommunalvalget i 2013. Venstre afventer udspil fra regeringen.
Hvis regeringen ændrer styreformen i de store kommuner fra magistratstyre til flertalstyre, bliver Frank Jensen (billede) eneste borgmester i København. Han er flittig fortaler for ændringerne.
Hvis regeringen ændrer styreformen i de store kommuner fra magistratstyre til flertalstyre, bliver Frank Jensen (billede) eneste borgmester i København. Han er flittig fortaler for ændringerne.Foto: kk.dk
Anne Justesen
Regeringen fastholder, at der kommer en reform af de store kommuners magistratstyre inden kommunalvalget i november 2013.
Regeringen fastholder, at der kommer en reform af de store kommuners magistratstyre inden kommunalvalget i november 2013. Foto: Colourbox

Vi skal sikre, at borgernes penge bruges effektivt. Vi vil gerne undersøge, om det virkelig er en fordel for eksempelvis københavnerne, at så stor en del af deres skattekroner bruges til administration. Det stiller vi spørgsmålstegn ved.

Marlene Borst Hansen (R)
Kommunalordfører
Fakta
I regeringsgrundlaget fra S, R og SF står der: 

"Regeringen vil tage initiativ til en ny styreform for de store byer. Det skal give en mere effektiv styring og gøre det lettere for borgere at se, hvem der har ansvaret for beslutningerne."

Regeringen udsætter en ændring af det såkaldte magistratstyre i de store kommuner.

Lovændringen var ellers programsat til sidste halvdel af januar. Men lovforsalget fra regeringen kommer først i løbet af foråret, oplyser Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Det er fortsat regeringens ambitionen at ændre loven inden kommunalvalget i november 2013.

Magistratstyret er omkostningstungt sammenlignet med et flertalsstyre, lyder det fra De Radikales kommunalordfører, Marlene Borst Hansen.

"Vi skal sikre, at borgernes penge bruges effektivt. Vi vil gerne undersøge, om det virkelig er en fordel for eksempelvis københavnerne, at så stor en del af deres skattekroner bruges til administration. Det stiller vi spørgsmålstegn ved," siger hun.

Ifølge beregninger fra Københavns Kommune vil den kunne spare mellem 150 og 230 mio. kr. årligt ved at droppe magistratstyret.

Aarhus Kommune er i dag den eneste kommune med magistratstyre, mens København, Aalborg og Odense i 1998 gik over til mellemformsstyre*. 

Tungt system
En mere optimal organisationsstruktur og lettere samarbejde internt i forvaltningen, er nogle af fordelene ved flertalsstyret, mener professor Bent Greve fra Roskilde Universitet.

"Magistratstyret går meget langt tilbage, og det er opbygget i en tid, hvor tingene så anderledes ud end nu. Flertalsstyret giver en mere optimal administrativ struktur og gør det nemmere at effektivisere på tværs af forvaltninger, fordi der er risiko for, at forvaltningens forskellige enheder ikke taler ordentligt sammen," siger han.

Selvom der er både fordele og ulemper ved begge styreformer, mener Bent Greve, at tiden er inde til at indføre flertalsstyret i alle kommuner.

V afventer udspil
Tilbage i februar 2010 meddelte daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at man ville ændre styrelsesloven. VK-regeringen udskød ændringen, fordi man mente, at der var brug for længere tid til at undersøge konsekvenserne af en ny styreform.

Venstre afventer regeringens endelige udspil. Kommunalordfører Jacob Jensen understreger dog, at det samlet set ikke må blive dyrere at drive kommunerne:

"Vi afventer lige nu regeringens udspil. Vi har ikke lagt os endelig fast på, hvad vi vil, men vi vil forholde os til regeringens udspil, når det kommer.  Men vi er ikke i en position, hvor vi vil gøre det dyrere at drive kommunerne," siger Jacob Jensen.

* Det fremgik tidligere af artiklen, at også Odense, København og Aalborg Kommune har magistratstyre. Altinget.dk beklager fejlen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marlene Borst Hansen

Medlem, Pressenævnet, fhv. stedfortrædende MF (R), fhv. formand, Fora,
lærer (Haderslev Statsseminarium 2001)

Jacob Jensen

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 1998)

Bent Greve

Professor, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Roskilde Universitet
cand.polit. (Københavns Uni. 1977), ph.d. i offentlig administration (Roskilde Uni. 1992), dr.scient.adm. (Roskilde Uni. 2002)

0:000:00