Regeringen afviser afstemning om forsvarsforbehold

AFSTEMNING: Forsvarsminister Trine Bramsen (S) afviser blankt at sætte det danske EU-forsvarsforbehold til afstemning. "Jeg vil være bekymret for, at vi får et blankt nej," siger hun.

Placeholder image
Trine Bramsen frygter, at en afstemning for forsvarsforbeholdet ender som afstemningen om retsforbeholdet i 2017, hvor hun dengang var sit partis retsordfører. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Selvom USA's præsident, Donald Trump, igen og igen sår tvivl om det transatlantiske forsvars- og sikkerhedspolitiske samarbejde, så mener den nye socialdemokratiske mindretalsregering ikke, at det gør EU's forsvarssamarbejde mere tillokkende.

"Når jeg kigger ud over de europæiske lande lige nu, så er det ikke EU-forsvarssamarbejdet, som er løsningen på de udfordringer, vi står over for," siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Hun ser derfor heller ikke noget behov for en folkeafstemning om at afskaffe Danmarks 26 år gamle forsvarsforbehold.

"Jeg kan ikke se behovet her og nu. Og jeg vil være bekymret for, at vi får et blankt nej, hvis vi bare udskriver en afstemning uden at kunne forklare, hvorfor vi skulle stemme ja," siger Trine Bramsen og trækker paralleller til afstemningen om afskaffelsen af retsforbeholdet i 2017. Hun var dengang sit partis retsordfører.

"Der havde vi gode argumenter. Alligevel stemte danskerne nej. Derfor skal vi have noget, som vi kan sige til befolkningen, at det kan vi ikke deltage i på grund af forsvarsforbeholdet," forklarer Trine Bramsen.

Strategisk overligger
En dag kan det dog være, at tiden er moden, pointerer Trine Bramsen.

"Den dag, vi står med en konkret udfordring, og vi kan se, at EU kan være hurtige med at træffe beslutninger, stille sig til rådighed og være en strategisk overligger, så kan jeg godt se, at vi kommer til at diskutere det," siger hun.

Det bliver bare ikke lige nu, fastslår forsvarsministeren. En udmelding, der vækker skuffelse hos et af regeringens støttepartier, De Radikale. Her er man nemlig stærk fortaler for at afskaffe forsvarsforbeholdet.

"Danmark er en del af fællesskabet, og Europa er vores skæbne. Vi skal kunne påtage os et større ansvar for egen sikkerhed. Ellers er det andre, der definerer vores manøvrerum i en multipolar verden," siger partiets EU-ordfører, Jens Rohde.

Læs også

Omtalte personer

Jens Rohde

Politisk ordfører, MF (KD)
student (Viborg Katedralskole 1989)

Trine Bramsen

Forsvarsminister, MF (S)
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser