Regeringen afviser Klimarådets forslag: For tidligt at sætte udløbsdato for benzinbiler

KLIMA: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er skeptisk over for centrale forslag fra Klimarådet og afviser stopdato for benzinbiler. Pia Olsen Dyhr (SF) kalder i samråd.

Regeringen kommer her i efteråret med sit udspil til en ny klimaplan. Men her skal man ikke forvente at finde initiativer som tilskud til køb af elbiler eller et stop for salg af benzin- og dieselbiler i 2030.

Det er ellers centrale anbefalinger i Klimarådets indspil til transportsektorens rolle i klimaplanen, som rådet har fremlagt i dag onsdag. Men energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er skeptisk.

”Jeg er enig i retningen: at vi skal have flere lavemissionsbiler i Danmark. Men jeg kan også se udfordringer i det, som Klimarådet foreslår,” siger han til Ritzau ifølge Berlingske.

Mangler godt alternativ til benzinbiler
Ministeren synes, det er for tidligt at sætte en udløbsdato for benzin- og dieselbiler, fordi der i dag ikke findes et fuldt ud gangbart alternativ. Hverken i forhold til teknologi eller pris, mener Lilleholt.

Klimarådet har også foreslået at give 50.000 kroner i tilskud til køb af elbiler, indtil de første 20.000-30.000 biler er solgt. Men den er regeringen heller ikke umiddelbart med på.

”Giver det en tilstrækkelig CO2-reduktion at bruge 2,7 milliarder kroner på at give et direkte tilskud til de mennesker, der køber en elbil? Det er jeg ikke overbevist om,” siger Lars Christian Lilleholt til Ritzau ifølge Berlingske.

Han vil nu bede sit ministerium se nærmere på dette og andre af Klimarådets forslag.

Olsen Dyhr: Helt sort
SF er mildt sagt utilfreds med ministerens melding.

Formand Pia Olsen Dyhr (SF) kalder nu Lars Christian Lilleholt i samråd. Han må forklare, "hvorfor han ikke vil sætte en udløbsdato på fossile biler, og hvordan han vil sætte gang i elbilsalget uden for eksempel at se på en tilskudsmodel eller ændring af registreringsafgiften", skriver partiet i en pressemeddelelse.

”Ministeren vil da ikke ved sine fulde fem stå på mål for, at vi blot fortsætter, som vi gør nu. Teknologien arbejder ikke hurtigt nok for os, det er på tide at komme politisk op i gear. Det er helt sort ikke at have en udløbsdato på benzin- og dieselbiler, når man kalder sig klimaminister,” siger Pia Olsen Dyhr.

Hun mener heller ikke, at Klimarådet er vidtgående nok i sine anbefalinger.

"Klimarådets ambition om 500.000 elbiler i 2030 er langtfra nok. Så vil mere end 8 ud af 10 biler stadig være fossile, og det er ikke ambitiøst nok, hvis vi skal nå vores klimamål. Her bør regeringen sætte et langt mere ambitiøst mål," siger hun.

Forrige artikel Klimarådets råd til regeringen: Giv tilskud til køb af elbiler, og udfas benzinbiler Klimarådets råd til regeringen: Giv tilskud til køb af elbiler, og udfas benzinbiler Næste artikel Skal Finanstilsynet spare? Nej, fastslår Jarlov efter kritik Skal Finanstilsynet spare? Nej, fastslår Jarlov efter kritik
Støjberg kridtede uenigheder op, Ellemann talte dem ned, og Lose blev valgt

Støjberg kridtede uenigheder op, Ellemann talte dem ned, og Lose blev valgt

LANDSMØDE: Stephanie Lose er nu valgt som ny næstformand i Venstre efter ved et landsmøde med interessante taler fra de tre hovedpersoner. Støjberg dømte Venstre ude som statsministerparti, hvis ikke Ellemann holder sig gode venner med Vermund og Thulesen. Og Ellemann talte for en kombination af internationalt udsyn og krav til udlændinge. Se landsmødet og talerne her.