Regeringen er gået af, og nu går dronningerunden i gang – sådan forløber den

Statsminister Mette Frederiksen (S) har været hos dronningen og sat gang i en dronningerunde. Få overblik over, hvad der kommer til at ske nu.

Statsministeren ankom onsdag formiddag til Amalienborg. Her meddelte hun dronningen at regeringen går af.
Statsministeren ankom onsdag formiddag til Amalienborg. Her meddelte hun dronningen at regeringen går af.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Dronningerunden er sat i gang.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har således været hos dronningen og meddelt hende, at regeringen går af.

Derfor skal der nu indledes en dronningerunde. Den forventes at begynde i løbet af eftermiddagen.

"Når vi har været til debat, så går alle partierne jo til dronningen, og så må vi, hvad der bliver sagt," sagde Mette Frederiksen til DR umiddelbart inden partilederdebatten onsdag formiddag.

En dronningerunde betyder, at alle Folketingets partier møder op hos dronningen og peger på, hvem der skal lede forhandlingerne af en ny regering.

Et flertal i Folketinget har på forhånd peget på, at de mener, Mette Frederiksen skal være kongelig undersøger – altså hende der skal lede forhandlingerne om en ny regering.

Læs også

Men først skal de i eftermiddag alle formelt forbi dronningen og rent officielt meddele, hvem de peger på. Partierne bliver indkaldt efter størrelse. Hvem, de peger på som forhandlingsleder, er ikke nødvendigvis det samme som, at den person også skal være statsminister.

Den person, der har flest mandater bag sig, skal herefter afsøge mulighederne for at danne en regering.

Der er ikke en masse lovfæstede regler for dronningerunder. Men enkelte regler kan dog spores i lovgivningen. Eksempelvis må der ikke dannes en regering, hvis der er udsigt til, at den bliver stemt ned af et flertal i Folketinget.

Statsministeren styrer processen

Uanset om statsminister Mette Frederiksen bliver udnævnt til kongelig undersøger, kommer hun ifølge reglerne til at spille en rolle. Det er nemlig den fungerende statsminister, der har ansvaret for forløbet indtil en ny regering er dannet. Dronningen spiller – trods navnet – i praksis ingen væsentlig rolle i forhandlingerne.

Selvom Mette Frederiksen skal styre processen, betyder det ikke, at hun kan blokere for udnævnelsen af en anden statsminister. Det er nemlig den nye statsminister, der udnævner sig selv, når han eller hun ikke har et flertal imod sig.

Jeg fornemmer, at forhandlingerne nok ikke er overstået på en dag eller en uge.

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

Under nattens partilederdebat i Folketingssalen lød det, at SF, Enhedslisten og Alternativet ville gøre Mette Frederiksen til forhandlingsleder med et mandat om at danne en centrum-venstre-regering. Radikale Venstre, Moderaterne og Socialdemokratiet peger derimod på, at en forhandlingsleder skal forsøge at danne en regering over midten.

Kan tage lang tid

Derfor er det også interessant, hvilket mandat Mette Frederiksen får, hvis hun som forventet bliver udpeget til kongelig undersøger.

Historisk har regeringsdannelsen gået relativt hurtigt i Danmark. Men denne gang er valgresultatet noget mere broget, og derfor kan forhandlingerne taget længere tid, end vi er vant til.

Det adresserede statsministeren også i nat.

”Jeg fornemmer, at forhandlingerne nok ikke er overstået på en dag eller en uge. Men jeg vil ikke foreslå, at der går belgiske eller andre landes historiske traditioner i regeringsdannelsen i Danmark. Men jeg tror ikke, at det er overstået lige på en stund,” sagde Mette Frederiksen i den sene partilederdebat natten til onsdag.

Skulle det ende med en lang periode uden regering, som det er set i Belgien og Sverige, kan Mette Frederiksen som fungerende statsminister vælge at udskrive nyvalg.

Læs meget mere om dronningerundens anatomi her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00