Regeringen foreslår at skære i bistanden til Myanmar, Bangladesh og Afghanistan

PRIORITERING: Forslag om at nedjustere bevillingerne til tre asiatiske lande er en del af en mangeårig "uhensigtsmæssig tendens", siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Verdens største flygtningelejr ligger i Bangladesh og er befolket af rohingyaer – et forfulgt muslimsk mindretal i nabolandet Myanmar.
Verdens største flygtningelejr ligger i Bangladesh og er befolket af rohingyaer – et forfulgt muslimsk mindretal i nabolandet Myanmar.Foto: Damir Sagolj/Reuters/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Det vakte opsigt, da minister for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn (S) i sommer udstak regeringens udviklingspolitiske kurs: Mere fokus på Afrika – pengene skal findes i Asien.

Nu står det klart, hvilke asiatiske lande regeringen vil bruge færre penge på. Der er tale om Myanmar, Bangladesh og Afghanistan.

I finanslovsudspillet for 2021 foreslår regeringen at nedjustere bevillingerne til landene med 364 millioner kroner. Frem for at lave nye, flerårige landeengagementer, som den nuværende finanslov for 2020 lagde op til, vil regeringen i stedet forlænge de nuværende programmer med et ekstra år. Det fremgår af et bilag fra den tekniske gennemgang af udspillet.

Seniorforsker: Uhensigtsmæssigt at skære i de tre lande 
Det er en del af en mangeårig "uhensigtsmæssig tendens", hvor Danmark i stigende grad har trukket sig fra både Latinamerika og Asien frem for Afrika. Det siger Lars Engberg-Pedersen. Han er seniorforsker med speciale i bæredygtig udvikling ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) og medlem af Udviklingspolitisk Råd.

Man får i en periode mindre udvikling for pengene, når man flytter dem fra ét sted til et andet. Effekten af pengene bliver simpelthen ringere i en årrække.

"Så jeg er lidt skeptisk over for det her med at lukke ned og åbne op, når der kommer nye regeringer, der gerne vil markere sig. Jeg synes grundlæggende, det er med til at undergrave effektiviteten af bistanden," siger han.

Udviklingspolitisk strategi ligger og venter
Minister for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn peger på, at der bag overvejelserne om prioriteringen – ud over ønsket om at fokusere på Afrika – ligger et hensyn til de kommende forhandlinger om en udviklingspolitisk strategi.

"Det er ikke sådan, at vi bare har smækket kassen i og sagt: "De lande ryger ud." Men vi sætter dem på hold i respekt for, at vi skal have en ret omfangsrig strategidiskussion med Folketingets partier," siger Rasmus Prehn.

I den fulde artikel på Altinget Udvikling kan du læse flere svar fra ministeren og bekymringer fra Diis-seniorforskere og Folkekirkens Nødhjælp.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Ladekarl

Generalsekretær, Dansk Røde Kors
cand.polit. (Københavns Uni. 1989), ba.mag. i historie (Aarhus Uni. 1984)

Birgitte Qvist-Sørensen

Fhv. generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp, formand for 'Verdens Bedste Nyheder'
cand.theol. (Aarhus Uni. 1991), MMD (CBS 2006)

Lars Engberg-Pedersen

Forskningsleder og seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier
ph.d. (Copenhagen Business School 1998), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 1991)

0:000:00