Regeringen fremsætter stramninger mod uromagere

UROMAGERE: Regeringen har præsenteret en serie stramninger, der skal slå hårdt ned på uroligheder under det kommende klima-topmøde.
Morten Øyen
Hårdere straffe for at forstyrre politiets arbejde, lave hærværk og gadeuorden er nogle af de forslag, som regeringen i dag vil præsentere for at forhindre uroligheder under det kommende klima-topmøde i København i december.

Det bekræfter Venstres retsordfører, Kim Andersen, overfor Information:

"Vi står foran et topmøde, hvor vi ved, at der vil komme hardcore professionelle ballademagere, der kun vil have som formål at lave uro og hærværk. Vi vil ikke have, at topmødet går op i krudt og kugler. Det giver vi nu politiet en række værktøjer til at undgå" siger Kim Andersen til avisen.

Sanktionerne blev allerede offentliggjort i går i en pressemeddelelse fra Justitsminister Brian Mikkelsen (K), i hvilken fem hovedpunkter bliver nævnt:
  • Skærpelse af straffen for at forhindre politiet og redningsfolk i at komme frem
  • Skærpelse af straffen for at lave hærværk i forbindelse med forstyrrelse af den offentlige orden

  • Fordobling af den tid, politiet kan tilbageholde demonstranter administrativt

  • Femdobling af bødestraffen for forstyrrelse af den offentlige orden

  • Øget anvendelse hos politiet af mobilt videoudstyr og videodokumentation

Flertal bag
Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger vil Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne bakke op om stramningerne, hvilket sikrer et flertal i Folketinget.

Socialdemokraternes retsordfører, Karen Hækkerup, understreger overfor Information, at hun ingen sarte følelser har overfor "voldsturister", der kommer til hovedstaden bare for at lave uroligheder. Men hun påpeger samtidig, at Folketinget netop har skærpet straffene:

"Jeg er i tvivl om, om vi overhovedet har set én eneste sag, efter at de nye regler trådte i kraft. Endnu en gang viser regeringen, at det eneste svar, den kan komme med, er strengere straffe. Det er ikke forslag som det her, der får unge mennesker i Kalundborg til at holde op med at kaste sten efter politiet" siger Karen Hækkerup til Information.

Rammer de forkerte
Formanden for Landsforeningen af Beskikkede Advokater, Henrik Stagetorn, frygter imidlertid, at regering bruger klimatopmødet som et påskud til at få stramninger af lovgivningen til at glide nemmere ned.

"Det er meget uheldigt - især fordi, at der ikke er noget som helst, der indikerer, at sådanne hårdere straffe vil afholde folk fra at lave ballade" siger Henrik Stagetorn til Information.

Henrik Stagetorn frygter i stedet, at stramningerne vil ramme andre, end de hårdkogte uromagere regeringen har i tankerne:

"Man kører alle, der gerne vil demonstrere over én kam på denne måde - og det er der noget grundlæggende forkert i. Jeg frygter at også almindelige, fredelige demonstranter bliver ramt af det her, "siger Henrik Stagetorn til avisen.

Også hos NGO'en Peoples Climate Action er man bange for, at stramningerne vil ramme de forkerte:

"Det er dybt problematisk, hvis man forhindrer folk i at bruge deres grundlovssikrede ret til at forsamle og ytre sig. Vi frygter det er det man vil, hvis man indfører retten til at lave administrative anholdelser" siger Lene Vennits, sekretariatsleder i Peoples Climate Action, til Politiken.


COP15 klimatopmødet i København finder sted den 8.-17. december. Det anslås, at mellem 10.000 og 20.000 repræsentanter fra forskellige organisationer i hele verden vil komme til den danske hovedstad for at give deres holdninger tilkende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Andersen

Fhv. generalkonsul, Flensborg
HG (Grenaa Handelsskole 1978), stud.rer.soc. (SDU 1983-84)

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00