Regeringen griber ind i spirende lægekonflikt

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) præsenterer i dag det indgreb, der skal sætte en stopper for de strandede overenskomstforhandlinger mellem regionerne og de praktiserende læger.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Samme dag, som regionerne opsiger overenskomsten med de praktiserende læger, er regeringen klar med et lovforslag, der skal forhindre en konflikt mellem regionerne og de praktiserende læger. 

Regionernes opsigelse af overenskomsten kommer efter, at overenskomstforhandlingerne mellem de praktiserende læger og regionerne har stået stille i måneder.

Modsat lærerkonflikten er regeringen meget hurtig ude, fordi den netop opsagte overenskomst først udløber 1. september, da der er tre måneders opsigelse.

Læger truer med konflikt
Regeringens indgreb ventes at have markante ligheder med de krav, som regionerne stillede til overenskomstforhandlingerne. I forhandlingerne har regionerne nemlig forhandlet via Regionernes Lønnings- og Takstnævn, hvor også Finansministeriet er repræsenteret.

Hvis lovforslaget ligger bare i nærheden af det, som regionerne har lagt foran os, så vil patienterne komme til at opleve en låst dør til deres lægepraksis.

Henrik Dibbern
PLO's formand

PLO's formand, Henrik Dibbern, advarer dog regeringen om, at det kan betyde, at lægerne stopper med at modtage patienter.

"Hvis lovforslaget ligger bare i nærheden af det, som regionerne har lagt foran os, så vil patienterne komme til at opleve en låst dør til deres lægepraksis," siger Henrik Dibbern, formand for de praktiserende læger, til Morgenavisen Jyllands-Posten.

De praktiserende læger er ikke offentligt ansat, men er hver især selvstændigt erhvervsdrivende. Der er derfor usikkerhed om, hvorvidt de praktiserende læger vil reagere samlet i forhold til indgrebet. Over for Morgenavisen Jyllands-Posten understreger Henrik Dibbern dog, at alle landets 2.100 lægehuse vil holde lukket samtidig, hvis de vælger at sætte hårdt mod hårdt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00