Regeringen undersøger muligheden for dansk Global Entry-løsning

Udenrigsministeriet har været i dialog med de amerikanske myndigheder og er nu i gang med at afklare muligheden for, at Danmark kan blive del af Global Entry-programmet, som giver erhvervsfolk muligheden for at komme hurtigere igennem de amerikanske lufthavne. Erhvervslivet har længe presset på for netop den løsning.

Fremover vil det gå væsentligt hurtigere for danske erhvervsfolk, der skal igennem de amerikanske lufthavne, hvis Danmark bliver del af USA's Global Entry-programmet. Arkivfoto. 
Fremover vil det gå væsentligt hurtigere for danske erhvervsfolk, der skal igennem de amerikanske lufthavne, hvis Danmark bliver del af USA's Global Entry-programmet. Arkivfoto. Foto: Eduardo Munoz/Reuters/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

En løsning, der giver danske erhvervsfolk muligheden for at springe køen over i de amerikanske lufthavne mod betaling, kan være på vej. 

Udenrigsministeriet har nemlig været i dialog med de amerikanske myndigheder om muligheden for at sikre Danmark adgang til det amerikanske Global Entry-program, som gør, at man kan undgå told- og paskontrollen i en række amerikanske lufthavne mod betaling og en forhåndsgodkendelse.

"Udenrigsministeriet er i samarbejde med øvrige relevante myndigheder pt. i gang med at undersøge muligheden for at Danmark optages i programmet, herunder hvad det konkret indebærer for danske virksomheders stilling set i forhold til vilkårene for indrejse til USA i dag," lyder det i en skriftlig kommentar fra ministeriet.

Global Entry-programmet

Global Entry er et amerikansk grænsekontrolprogram, der tillader forhåndsgodkendte personer mod betaling kan gå udenom den normale told- og paskontrol, når de ankommer i USA.

VLAK-regeringen opgjorde den forventelige tidsbesparelse på op mod to timer per ankomst til USA.

Global Entry-terminalerne er tilgængelige i mere end 50 af de største amerikanske lufthavne

Et Global Entry-medlemskab koster 100 dollar, men erstatter ikke den elektroniske forhåndsgodkendelse, ESTA, der koster 21 dollar. 

Efter Global Entry-ansøgningen er godkendt kræves et interview, som typisk tager 20 minutter, før medlemskabet er opnået. 

Interviewet kan gennemføres ved indrejse til USA, hvis man lander i en af de lufthavne, der tilbyder 'enrollment on arrival'.

Når godkendelsen er opnået, gælder Global Entry-tilladelsen i fem år.


Kilde: U.S. Customs and Border Protection

Meldingen kommer efter, at Dansk Erhverv og DI har lagt pres på regeringen for at sikre en lettere adgang til USA, der er Danmarks største eksportmarked. 

Det tog fem minutter at komme igennem JFK (lufthavn, red.) i New York. Det er en af de lufthavne, hvor jeg tidligere har prøvet at stå rigtigt længe i kø.

Søren Friis Larsen
USA-chef i Dansk Erhverv

"Det er på tide, at vi får fjernet den barriere, så man let og smidigt kan komme ind i USA. Man kan risikere at stå op til fire timer i kø. Det skal man indregne, når man skal ind i landet. Global Entry kan være en markant tidsbesparelse på flere timer, og det er jo en kæmpe produktivitetsgevinst, hvis man har et møde," siger Louis Funder, DI's USA-chef. 

DI bad formelt regeringen kigge på problematikken i maj 2022, men har arbejdet på sagen i flere år.

En lignende melding kommer Dansk Erhvervs USA-chef, Søren Friis Larsen, der for nyligt har bragt sagen op for regeringen. 

0:000:00