Regeringen har "tilsidesat" ulandsstrategi. Nu vil Konservative tage mere magt tilbage til Folketinget

Folketinget skal bestemme mere over Danmarks udviklingspolitik, og udvikling skal fremover kombineres endnu mere med udenrigs- og sikkerhedspolitik. Sådan lyder ambitionerne fra Konservatives udviklingsordfører, Katarina Ammitzbøll, som også stiller sig kritisk over for planerne om et modtagecenter i Rwanda.

Konservatives Katarina Ammitzbøll vil ændre hele måden, man fører udviklingspolitik i Danmark på. Folketinget skal have mere magt, mener hun.
Konservatives Katarina Ammitzbøll vil ændre hele måden, man fører udviklingspolitik i Danmark på. Folketinget skal have mere magt, mener hun.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Det skal ikke kun være regeringen, som står for uddelingen af 19 milliarder udviklingskroner. Folketingets partier skal spille en langt større rolle.

Det mener Konservative, som ikke mener, at det er nok, at der kun én gang om året afholdes en redegørelsesdebat i Folketinget om den førte udviklingspolitik.

"Udviklingsmidlerne bør i højere grad forhandles, så ét parti ikke har carte blanche til at forvalte 19 milliarder kroner, uden at Folketinget høres," siger udviklingsordfører i Konservative, Katarina Ammitzbøll.

Frustrationen bunder blandt andet i, at regeringen – ifølge Katarina Ammitzbøll – ikke forholder sig nok til noget af det, der faktisk er blevet forhandlet om: den udviklingspolitiske strategi, som et bredt flertal blev enige om for lidt over et år siden.

"Det har været enormt skuffende, at vi har brugt lang tid på at lave en udviklingspolitisk strategi, og at regeringen så bare har tilsidesat den. Jeg kan eksempelvis ikke få svar på, hvad regeringen har brugt på demokrati og menneskerettigheder, som er en af de ting, der står, at Danmark skal gå i front for, ligesom jeg ikke kan få at vide, hvordan man har hjulpet den private sektor," siger hun og slår fast:

"Når man har lavet en strategi, skal den være mere bindende. Det er jo et bredt forlig. En regering skal ikke bare kunne tilsidesætte den."

Hvis det står til Katarina Ammitzbøll, bør udviklingsbistand udgøre 0,85 procent af Danmarks bruttonationalindkomst*.

I øjeblikket udgør den 0,7 procent, hvilket også er FN’s minimumsmålsætning for udviklingsbistanden.

Udviklingsmidlerne bør i højere grad forhandles, så den siddende regering ikke har carte blanche til at forvalte 19 milliarder kroner, uden at Folketinget høres.

Katarina Ammitzbøll
Udviklingsordfører, Konservative

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00