Regeringen i kamp mod ekstremisme og negativ social kontrol

INDSATS: Regeringen lancerer to handlingsplaner, der skal forebygge og bekæmpe ekstremisme og sætte hårdt ind for at forhindre æresrelaterede konflikter og social kontrol. Tre ministre retter målrettet indsats mod kriminelle miljøer og et tidligt fokus i de danske skoler.

Regeringen forsøger med to nye handlingsplaner at sætte ind over for de negative kræfter i danske parallelsamfund.

Det gælder både den spirende radikalisering og den negative sociale kontrol.

”Truslen kan komme både udefra og indefra - fra Kabul og Kundby. Det er det, vi forholder os til med vores nationale handlingsplan, som vi lægger frem her i dag,” siger udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) på pressemødet.

De to nationale handlingsplaner indeholder samlet 22 initiativer og vil samlet koste mere end 250 millioner kroner.

Bekæmpelse af ekstremisme
En række af initiativerne er etableringen af et nyt nationalt videnscenter for forebyggelse, kommunale beredskaber og handleplaner samt fjernelse af voldeligt ekstremistisk materiale på internettet.

Derudover vil man styrke indsatsen mod radikalisering i fængsler og sætte fokus på tidlig forebyggelse i folkeskoler.

”Vi skal bekæmpe parallelsamfund, hvor der leves efter normer, som er i strid med grundlæggende danske og vestlige værdier. Vi kan desværre ikke tage vores frie, trygge og demokratiske samfund for givet, men må stædigt forsvare det," siger Inger Støjberg. 

Læs hele handlingsplanen mod ekstremisme og radikalisering her.

Tidlig indsats er afgørende
Ifølge regeringen ses der i kommuner og skoler et stigende antal henvendelser om bekymring for radikalisering. Samtidig opleves sagerne ofte som mere komplekse og mere alvorlige end tidligere.  Derfor skal der sættes ind så tidligt som muligt, mener regeringen.

”Vi skal styrke børn og unges modstandskraft mod ekstremistiske holdninger og bevægelser, så de ikke ukritisk tager alt ind, som de bliver præsenteret for såvel online som offline,” siger minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby (V).

Samtidig sættes der ind over for æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol.  

Læs hele handlingsplanen for forebyggelse af æresrelaterede konflikter og negativ social arv her.

Styrket indsats mod online-radikalisering
Regeringen vil med en række nye initiativer også løfte indsatsen mod online-radikalisering og fastholde den hårde kurs mod fremmedkrigere.

”Truslen fra radikalisering og ekstremisme må og skal vi tage alvorligt. Vi skal være til stede og sætte ind der, hvor radikalisering finder sted. Med handlingsplanen får PET, politiet og kriminalforsorgen en række nye værktøjer i indsatsen mod blandt andet online-radikalisering, fremmedkrigere, kriminalitet i radikaliserede miljøer og radikalisering i fængsler,” siger justitsminister Søren Pind.

De nye tiltag mod radikalisering har været drøftet med Folketingets retsordførere i løbet af efteråret.

Forrige artikel Vismænd: Uheldig ejendomsværdiskat i boligudspil Vismænd: Uheldig ejendomsværdiskat i boligudspil Næste artikel PET anmelder Scharf til politiet PET anmelder Scharf til politiet
Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

ERSTATNING: Et bredt flertal i Folketinget er enige om en aftale, som sikrer knap 19 milliarder i erstatning til danske minkavlere og følgeerhverv. Over de næste ti år skal avlerne kompenseres for aflivningen af alle mink i kampen mod coronasmitte.