Regeringen klar med otte tiltag mod vold på bosteder

UDSPIL: Regeringen vil give ansatte på nye særlige botilbud flere midler til at anvende magt over for beboerne. Blandt andet skal psykisk syge kunne låses inde.

Foto: Simon Læssøe/Scanpix
Cecilie Gormsen

Det skal være tryggere at bo og være på landets botilbud for både ansatte og beboere. Det mener regeringen, der nu er klar med otte konkrete tiltag.

De nye tiltag (kan ses i boksen til højre) er blevet til på baggrund af anbefalingerne fra en arbejdsgruppe med fem ministerier, KL og Danske Regioner.

Blandt andet foreslår regeringen en ny tilbudsform for mennesker med svære psykiske lidelser, udadreagerende adfærd og særligt komplekse problemstillinger. Her skal de ansatte have flere midler til at anvende magt over for beboerne.

I arbejdsgruppens anbefalinger står der blandt andet følgende om de nye botilbud:

”En ny tilbudsform kan oprettes som et delvist lukket tilbud, hvor personalet i afgrænsede perioder og med et klart tilsigtet formål for øje kan gøre brug af besøgsrestriktioner, åbning og kontrol af post, undersøgelse af beboerens opholdsrum og ejendele, kropsvisitation, tilbageholdelse, tilbageførsel, personlig skærmning, tvungen opfølgning og aflåsning af yderdøre samt værelsesdøre.”

Brug for nye tiltag
Det nye udspil kommer efter, at fem ansatte de seneste fire år har mistet livet, mens de var på arbejde på et botilbud. Samtidig viser analyser ifølge regeringen, at der findes et højt niveau af vold og trusler om vold i dagligdagen på botilbud.

Og der er brug for en indsats, siger sundhedsminister Sophie Løhde (V).

"De senere år har vi desværre oplevet, at flere medarbejdere har mistet livet i socialpsykiatrien. Hele fem drab på fire år har vi været vidne til. Det seneste her i foråret. Det kan vi ikke sidde overhørige – vi bliver nødt til at handle,” siger hun i en pressemeddelelse.

Hun bakkes op af social- og indenrigsminister Karen Ellemann:

"Vi har nu et vidtgående og gennemarbejdet oplæg til, hvordan vi forbedrer sikkerheden for beboere og personale på botilbud. Jeg lægger vægt på, at vi nu får en ny og mere sikker til-budsform og helt konkrete initiativer til at forebygge vold på eksisterende botilbud,” siger Karen Ellemann.

Regeringen lægger op til, at der bruges 300 millioner kroner til udspillet over de næste fire år, og regeringen vil nu invitere de øvrige satspuljepartier til politiske forhandlinger.

”Folketingets partier har vist stor interesse for sikkerheden på botilbud, og jeg ser frem til forhandlingerne,” siger Karen Ellemann.

Dokumentation

Regeringen foreslår otte tiltag:

  1. Etablering af en ny tilbudsform for en mindre gruppe af borgere med svær psykisk lidelse, udadreagerende adfærd og særligt komplekse problemstillinger 
  2. Styrkede kompetencer og forbedring af arbejdsmiljøet på botilbud 
  3. Styrket sammenhæng i indsatsen mellem den regionale psykiatri og botilbud 
  4. Styrket indsats for mennesker med psykisk lidelse og samtidigt misbrug 
  5. Intensiveret samarbejde om retspsykiatriske patienter 
  6. Styrket sundhedsfaglig rådgivning på botilbud og let adgang til psykiatrisk udredning
  7. Målrettet visitation i kommunerne
  8. Styrket indsats mod kriminalitet i og omkring botilbud

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00