Se aftalen: Regeringen lander løft af regionernes økonomi

DOKUMENTATION: Flere penge til sundhedsområdet i 2020, en afvikling af omprioriteringsbidraget og en fælles task force, der blandt andet skal drøfte, hvordan arbejdsforholdene for sundhedspersonalet forbedres. Altinget giver dig et overblik over regeringens aftale med regionerne. 

Næstformand i Danske Regioner Ulla Astman (S), formand Stephanie Lose (V), finansminister Nicolai Wammen (S), social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S). 
Næstformand i Danske Regioner Ulla Astman (S), formand Stephanie Lose (V), finansminister Nicolai Wammen (S), social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Onsdag indgik finansminister Nicolai Wammen (S) en aftale om regionernes økonomiske rammer i 2020.

Aftalen præsenterede ministeren på et pressemøde sammen med formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V), næstformand Ulla Astman (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Altinget har samlet et overblik over aftalens vigtigste elementer.

Flere penge til sundhed
Regeringen har sammen med Danske Regioner aftalt at afsætte 1,5 milliarder kroner mere til sundhedsområdet i forhold til de fastlagte udgiftslofter.

Det økonomiske løft skal sikre, at der ansættes mere sundhedspersonale allerede fra næste år, samtidig med at der tages højde for den demografiske udfordring med flere ældre, som sundhedsvæsenet står over for.

”Danmark har fået en ny regering, der som lovet prioriterer velfærden og flere penge til sundhedsområdet. Aftalen giver mulighed for, at der kan ansættes flere læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale til gavn for patienterne,” lyder det fra finansminister Nicolai Wammen (S) i en pressemeddelelse.

Danske Regioners formand Stephanie Lose (V) havde forud for forhandlingerne stillet et krav om, at området skulle løftes med to milliarder kroner.

”Aftalen giver det største løft af sundhedsområdet siden finanskrisen. Jeg er rigtig godt tilfreds. Det løser ikke alle problemer, men det er et rigtig godt udgangspunkt,” siger hun til TV 2 Nyhederne.

Omprioriteringsbidraget sløjfes
Regeringen og Danske Regioner har derudover aftalt at afskaffe de årlige toprocentsbesparelser – det såkaldte omprioriteringsbidrag – på sundhedsområdet, som blev vedtaget under den tidligere Venstre-regering.

Omprioriteringsbidraget betød, at kommunerne hvert år skulle spare én procent af deres budgetter i perioden 2016 til 2019, sådan at regeringen selv kunne prioritere pengene.

10-årsplan for psykiatrien
Regeringen har i aftalen med regionerne aftalt at igangsætte et arbejde med henblik på at udarbejde en 10-årsplan for psykiatrien.

Planen skal indeholde forpligtende mål om at mindske antallet af genindlæggelser, nedbringe ventetiden og øge den gennemsnitlige levealder for borgere med psykisk sygdom.

Danske Regioner og KL vil blive inddraget i udarbejdelsen af planen, som også vil indeholde initiativer, der skal målrette forebyggelsen af psykisk sygdom, skabe et mere sammenhængende behandlingsforløb og en udvidelse af psykologordningen.

Fælles task force
I aftalen har parterne aftalt at etablere en fælles task force, der i den kommende tid skal drøfte, hvordan flere man kan uddanne og ansætte mere social- og sundhedspersonale samt flere sygeplejersker.

Enheden skal derudover diskutere, hvordan arbejdsforholdene kan forbedres og sygefraværet nedbringes for ansatte i sundhedsvæsenet, samt hvordan de ansattes kompetencer bedst udnyttes.

”Vi er i en tid, hvor medarbejderne i sundhedsvæsenet er pressede, medicinpriserne stiger, og der kommer flere patienter, fordi vi bliver ældre. Vi lægger en solid bund under velfærden. Der kan ansættes flere sygeplejersker allerede fra næste år,” siger sundhedsminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

Syv milliarder til anlægsudgifter
I 2020 vil de regionale anlægsudgifter samlet set udgøre 7,3 milliarder kroner. Regeringen og regionerne har aftalt at fastsætte et loftsbelagt niveau for anlægsudgifterne på 2,5 milliarder kroner med tillæg af afløb fra puljer med statsligt projekttilskud.

Anlægsniveauet for kvalitetsfondsbyggeri udgør 4,8 milliarder kroner.

100 millioner til Region Midtjylland
Regeringen afsætter med den nye aftale et driftstilskud på 100 millioner kroner i 2019 til Region Midtjylland. Det skal hjælpe med at håndtere de ekstraordinære problemer, der er afledt af indflytningen i sygehusbyggeri.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

0:000:00