Regeringen lemper restriktionerne i Nordjylland

CORONA: Smitten er faldende i det nordjyske, og der er ikke påvist flere tilfælde med mink-varianten cluster 5. Derfor lemper regeringen nu de restriktioner, der har gjort Nordjylland til lukket land de seneste 14 dage. 

Nordjyderne kan igen bevæge sig uden for kommunegrænserne.

Beboerne i Frederikshavn, Vesthimmerland, Jammerbugt, Thisted, Brønderslev, Hjørring og Læsø Kommune er de nordjyder, der de seneste 14 dage har levet med lokale restriktioner, men det er nu slut.

En række restriktioner bliver lempet i det nordjyske, fordi der er sket et fald i antallet af smittede i de syv nordjyske kommuner.

Derfor har myndighederne vurderet, at restriktionerne kan lempes, oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Regeringen har besluttet at følge anbefalingerne.

Varieret åbning
Nogle af lempelserne træder i kraft 19. november, mens fire restriktioner bliver ophævet 20. november.

  • Åbning af kollektiv trafik, som træder i kraft 20. november
  • Åbning af kultur- og fritidsliv, som træder i kraft 20. november
  • Muligheder for forsamlinger, som træder i kraft 20. november
  • Åbning af restauranter, barer med videre, som træder i kraft 20. november

Mens store dele af nordjyderne kan vende tilbage til en hverdag med fribevægelighed på tværs af kommunegrænser 20. november, må kommunernes videregående uddannelser, dagtilbud, folkeskoler, fri- og efterskoler og ungdoms- og voksenuddannelser væbne sig med tålmodighed frem til 23. november, hvor de igen kan slå dørene op.

Den omfattende nedlukning af det nordjyske kom på baggrund af en stigende smitte blandt landsdelens mange minkfarme. Nedlukningen kom, fordi regeringen var bange for, at den muterede version af coronavirus, cluster-5, der var fundet blandt mink, ville sprede sig.

Massiv testning
I de berørte kommuner er der fra 9. til 15. november blevet testet over 73.000 og fundet 79 smittede per 100.000 indbygger til sammenligning med ugen forinden, hvor tallet var oppe på 94.

Samtidig er der ikke påvist flere tilfælde med cluster 5 blandt mink siden midt i september, og myndighederne vurderer, at cluster-5-mutationen i mink ”med stor sandsynlighed er døet ud".

Ligeledes oplyses det, at alle mink i de syv kommuner er aflivet.

Forrige artikel Mette Frederiksen klar med rokade: Flemming Møller Mortensen er ny på ministerholdet Mette Frederiksen klar med rokade: Flemming Møller Mortensen er ny på ministerholdet Næste artikel Rasmus Prehn overtager Mogens Jensens ministerium: Rasmus Prehn overtager Mogens Jensens ministerium: "Det er træls for dig"