Regeringen og KL på vej med flygtningeaftale

INTEGRATION: Regeringen og KL forventes torsdag at lande en aftale om udmøntningen af en del af de 250 millioner kroner, finansloven afsatte til at tage hånd om det høje antal flygtninge. Borgmestre varsler barakbyer og efterlyser medarbejdere til integration.

Foto: Colourbox
Kim Rosenkilde

I løbet af de kommende måneder vil en betydelig andel af den store gruppe af asylansøgere, der ankom til Danmark i løbet af sensommeren, komme ud på den anden side af asylsystemet som anerkendte flygtninge.

Det betyder, at det er op til landets kommuner at hjælpe dem med at finde et ordentligt sted at bo og introducere dem til det danske samfund, sprog og kultur. Med udsigt til en tredobling af det forventede flygtningetal i forhold til sidste år giver det betydelige udfordringer.

Regeringen og KL står derfor nu klar med en fælles 'forståelse' om rammerne for den kommende tids integrationsindsats i kommunerne. Herunder udmøntningen af i hvert fald en del af de 250 millioner kroner, der blev afsat med finansloven til at understøtte den ekstraordinære situation.

Aftalen forventes at blive præsenteret torsdag på KL's kommunaløkonomiske forum i Aalborg. Her mødes finansminister Bjarne Corydon (S), økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) og social- og integrationsminister Manu Sareen (R) med KL's formand og næstformand for at få de sidste detaljer på plads.

Fakta
Finanslov om flygtninge

Regeringen, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten afsatte i forbindelse med finasloven for 2015 en pulje på i alt 250 mio. kr. i 2015 med henblik på at understøtte tiltag i forbindelse med kommunernes modtagelse af flygtninge som følge af den ekstraordinære situation på området.

Kommunerne har ansvaret for den generelle integration af flygtninge. Det betyder, at kommunerne 
blandt andet skal tilbyde flygtninge et integrationsprogram samt anvise en bolig.

Finanslovsparterne er enige om, at kommunerne generelt har forudsætningerne for at håndtere 
denne opgave. Den forventede markante stigning i antallet af flygtninge vil stille store krav til kommunerne, der skal modtage og integrere de nyankomne. 

Det gælder ikke mindst i forhold til at finde boliger. Regeringen vil drøfte med kommunerne, hvordan de afsatte midler bedst muligt anvendes til at understøtte kommunernes opgave med at modtage og integrere flygtninge. 

Kilde: Finansministeriet

Det erfarer Altinget fra flere kilder med kendskab til forhandlingerne.

Flytgningelandsbyer på dagsordenen
Både fra KL og regeringens side er det et udtalt ønske om at få midlerne fra finansloven sat i spil hurtigst muligt. Ifølge Altingets oplysninger har aftalen særligt fokus på at afhjælpe kommunernes udfordringer med at finde boliger til flygtningene.

Vi kommer formentlig ud i, at vi skal til at leje pavilloner og stille dem op midlertidigt. Og det er langt dyrere, end hvis vi havde en bolig vi kunne anvise.

Jørn Pedersen (V)
Borgmester i Kolding Kommune

Herudover vil parterne med aftalen nærmere forholde sig til, hvordan flygtningenes kompetencer kan afdækkes, med henblik på at de kan komme i arbejde. En ambition, der stod helt centralt i statsminister Helle Thorning-Schmidts nytårstale.

Både KL og en række af landets borgmestre har siden efteråret gjort opmærksom på kommunernes udfordringer med at finde såvel midlertidige som permanente boliger til flygtningene.

I et brev til regeringen fra december efterlyste KL blandt andet støtte til etablering af indkvartering i flygtningelandsbyer og mulighed for at bruge tomme statslige bygninger samt tidligere plejehjem og skoler til indkvartering.

I Kolding Kommune vurderer borgmester Jørn Pedersen (V), at der sandsynligvis vil blive behov for at oprette midlertidig indkvartering af baraklignende karakter.

”Vi kommer formentlig ud i, at vi skal til at leje pavilloner og stille dem op midlertidigt. Og det er langt dyrere, end hvis vi havde en bolig, vi kunne anvise,” siger Jørn Pedersen.

Knokler så blodet springer
Ud over indkvartering er den anden afgørende udfordring på den korte bane for Koldings borgmester at skaffe tilstrækkeligt med kompetente mennesker til den sprogundervisning, kommunen skal tilbyde.

Også Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K), peger på, at der ud over akutte problemer med at skaffe boliger er en stor udfordring i forhold til at få sikret tilstrækkeligt med ”manpower” til at tage hånd om de flygtninge, som kommer til hendes kommune.

”Vores medarbejdere er allerede nu ved at være helt i knæ, de knokler, så blodet springer. Der er simpelthen et behov for at 'mande op' med flere sagsbehandlere. Og vi kan jo se, at vi med de nødvendige medarbejdere godt kan få folk i uddannelse og arbejde,” siger Benedikte Kiær.

Hun gør samtidig opmærksom på, at mange af de flygtninge, der kommer til landet fra en konflikt som den i Syrien, vil have tunge og traumatiserende oplevelser med i bagagen.

”Det er klart, at der virkelig kan være noget, der skal tages hånd om. Og der håber jeg, at regionerne er klar på, at her skal de også kunne tage fra,” siger Benedikte Kiær.

KL's kommunaløkonomiske forum løber af stablen i Aalborg torsdag og fredag. Her mødes over tusinde kommunale politikere, embedsfolk og interessenter for at diskutere kommunernes økonomiske forhold.

Dokumentation

KL's forslag til en mere fleksibel modtagelse og integration:

• Staten understøtter og finansierer etablering af indkvarteringsmuligheder for eksempel i form af flygtningelandsbyer
• Tomme statslige bygninger inddrages til midlertidig indkvartering
• Der skabes finansieringsmæssige muligheder for at omdanne overskydende
kommunale institutioner som skoler og plejehjem via lånemuligheder
• Der indføres en særlig udlejningsaftale med lejeloft på det private udlejningsmarked
• Ledige ældreboliger skal kunne ommærkes til flygtningeboliger
• De humanitære organisationers netværk inddrages til private indkvarteringsløsninger, eksempelvis i form af en boligbørs, hvor private kan melde ind, hvis de vil udleje et værelse, sommerhus eller lignende
• Der er mindre bureaukrati omkring udarbejdelse af integrationsplaner og en mere effektiv model for helbredsvurdering
• Der bliver i højere grad mulighed for at inddrage de syriske flygtninges ressourcer og kompetencer i programindsatsen

Kilde: KL-brev til regeringen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00