Regeringen overvejer livstidsforbud mod køb af cigaretter for alle født efter 2010

Børn og unge født efter 2010 skal aldrig nogensinde kunne købe cigaretter og tobak. Det overvejer regeringen at foreslå i et kommende reformudspil, erfarer Altinget.  

Danmark vil med et forbud mod salg af tobak til personer født efter 2010 være et af verdens første lande til at forbyde cigaretter og tobaksprodukter for fremtidige generationer.
Danmark vil med et forbud mod salg af tobak til personer født efter 2010 være et af verdens første lande til at forbyde cigaretter og tobaksprodukter for fremtidige generationer.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Børn og unge født efter 2010 skal aldrig nogensinde kunne købe cigaretter eller andre tobaksprodukter.

Det er kernen i et forslag, som regeringen arbejder på og allerede har varslet over for en række organisationer.

Det erfarer Altinget fra flere kilder, der også fortæller, at regeringen er langt inde i overvejelserne om at gøre forslaget til en del af sit kommende udspil til en sundhedsreform.

Rygning er så farligt, at det er nødvendigt, at politikerne skal sikre en fremtid, hvor ingen ryger.

Morten Grønbæk, Professor og direktør for Statens Institut for Folkesundhed

Morten Grønbæk, der er direktør i Statens Institut for Folkesundhed, er meget positiv over for tiltaget.

"Det ville bringe Danmark op på en suveræn førsteplads i tobaksforebyggelsen på verdensplan. Rygning er så farligt, at det er nødvendigt, at politikerne skal sikre en fremtid, hvor ingen ryger," vurderer han.

Hvis forslaget bliver til noget, bakker Lægeforeningen op. 

"Hvis vi skal gøre os forhåbninger om, at fremtidige generationer bliver røgfri, så er vi nødt til at lade os inspirere af lande som New Zealand, der arbejder benhårdt på at nå det mål," siger formand Camilla Rathcke.

Danmark vil med sådan en lov være et af verdens første lande til at forbyde cigaretter og tobaksprodukter for fremtidige generationer.

Ved årsskiftet meldte regeringen i New Zealand ud, at de vil forbyde unge født efter 2008 at købe tobaksprodukter i hele deres levetid.

Danmarks dræber nummer ét
Ifølge tal fra de danske sundhedsmyndigheder er der årligt 13.600 årlige rygerelaterede dødsfald. Det svarer til hvert fjerde dødsfald, og dermed er rygning den enkeltfaktor, som er skyld i, at flest danskere dør for tidligt.

Rygning øger risikoen for en stribe kræftsygdomme. Blandt andet er rygning skyld i næsten alle tilfælde af lungekræft og KOL, ligesom det er en af de væsentligste årsager til alvorlig hjertesygdom.

Der er flere danske unge, der ryger end i flere af vores nabolande. Og i 2021 vakte det opsigt, da en ny undersøgelse viste, at danske unge er de yngste i verden i forhold til rygestart.

I kølvandet på flere stramninger
De kilder, Altinget har talt med, er blevet mundtligt orienteret af regeringskilder om, at regeringen overvejer at lade forslaget indgå i regeringens udspil til en sundhedsaftale. En aftale, som skulle have være fremlagt torsdag den 3. marts, men som er blevet udsat på grund af krigen i Ukraine.

Under den socialdemokratiske regering er der sket en stribe stramninger på rygeområdet: Prisen på cigaretter er blevet sat op, det er blevet forbudt at ryge på alle ungdomsuddannelser, og der er kommet krav om, at cigaretpakker skal være i neutrale pakker og ikke må være synlige i butikkerne.

Sundhedsministeriets presseafdeling oplyser, at ministeren ikke har nogen kommentarer til Altingets oplysninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Grønbæk

Direktør, Center for Sundt Liv og Trivsel, formand, Karen Elise Jensens Fond
cand.med. (Københavns Uni. 1988), ph.d. (Københavns Uni. 1996), dr.med. (Københavns Uni. 2000)

Camilla Noelle Rathcke

Formand, Lægeforeningen, overlæge, ph.d., Herlev-Gentofte Hospital
cand.med. (Københavns Uni. 2003), ph.d. (Københavns Uni. 2010), speciallæge i Intern medicin, Endokrinologi 2019

0:000:00