Regeringen sætter ind mod vold på bosteder

FORSLAG: Regeringen afsætter et trecifret millionbeløb til at forbedre indsatsen på psykiatri-området. 

Over de næste fire år skal et trecifret millionbeløb dæmme op for vold på bosteder.
Over de næste fire år skal et trecifret millionbeløb dæmme op for vold på bosteder.Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Frederik Tillitz

Regeringen er klar med et treficret millionbeløb til at dæmme op for vold på bosteder over de næste fire år.

"Det er på ingen måde rimeligt, at beboere og ansatte på landets bosteder skal leve med de voldsepisoder, som vi har været vidner til gennem en årrække. Det må og skal vi gøre bedre,” siger social- og indenrigsminister, Karen Ellemann (V), i en pressemeddelelse.

Indsatsen vil indgå i forslaget til finansloven for 2017 og skal finansieres over satspuljen.

Regeringen foreslår, at der oprettes en ny type tilbudsform for en mindre gruppe af borgere med særligt komplekse problemstillinger samt forbedre sikkerheden på eksisterende botilbud.

”Jeg håber, at Folketingets øvrige partier vil være med til at prioritere området. Der er brug for at omsætte ord til handling, så vi rent faktisk får skabt en forandring og sikret tryghed og sikkerhed for ansatte og beboere på landets botilbud,” siger ministeren.

Det vil for regeringen også være en prioritet, at der igangsættes andre initiativer til forebyggelse af vold på landets bosteder.

EL: Psykiatrien har brug for et varigt løft
I Enhedslisten hilser man ethvert initiativ der forbedre forholdene i psykiatrien velkommen. Ifølge Enhedslistens sundheds- og psykiatriordfører, Peder Hvelplund, er det dog helt afgørende, at der bliver tilført nye midler, og at der sikres fast bevilling over finansloven.

”Der er brug for et varigt løft, der dels sikrer flere sengepladser i behandlingspsykiatrien, dels sikrer flere ressourcer til socialpsykiatrien til borgere i eget hjem og dels flere og mere specialiserede tilbud,” siger han i en pressemeddelelse.

Derfor kan han heller ikke afvise forslaget om en ny institutionstype, men pointerer vigtigheden af, at det ikke medfører øget brug af tvang på de nye institutioner.

”Det er helt afgørende, at en ny type institution ikke udvider adgangen til brug af tvang. Tvang skal være absolut sidste udvej og hører hjemme i behandlingspsykiatrien – ikke i borgernes eget hjem,” siger Peder Hvelplund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00