Regeringen skrotter grøn ordning: Kommuner frygter stop for nye vindmøller

STØTTE: Kommuner frygter, at det i fremtiden bliver endnu sværere at sætte nye vindmøller op, efter regeringen har besluttet at droppe Grøn Ordning, der giver mulighed for at søge om tilskud til lokale initativer.

Det er svært nok at overbevise de lokale borgere om, at der skal opsættes vindmøller i nabolaget. Nu bliver opgaven nærmest umulig, lyder det fra kommuner og Danmarks Vindmølleforening.

For 21. februar er det nemlig slut med den såkaldte Grønne Ordning, der giver kommuner mulighed for at søge om tilskud til initativer, der kommer de lokale borgere til gavn, når der opsættes vindmøller.

Ifølge regeringen favoriserer ordningen vindmøller og er derfor konkurrenceforvridende. Derfor har man valgt ikke at få en forlængelse eller en ny ordning statsstøttegodkendt i EU, inden den gamle udløber.

”Det betyder, at det vil blive endnu sværere at få nye vindmøller op. Og endnu flere projekter vil kuldsejle, hvis ikke alle. Jeg er næsten dér, at man lige så godt kan fokusere på vindmøller til havs. For vindmøller på land er dødt,” siger formand for KL's Miljø- og Teknikudvalg, Jørn Pedersen (V).

Eneste sukker at dele ud
Pengene fra ordningen går typisk til at finansiere anlægsarbejder, der styrker de landskabelige eller rekreative værdier i kommunen. Andre gange går de til kulturelle og informative aktiviteter i lokale foreninger. For hver MW, der opstilles, udbetales 88.000 kroner til kommunen.

Og der er da lidt bestikkelse over det, erkender man i Danmarks Vindmølleforening – der ligesom KL er kede af, at ordningen snart kan være fortid.

”Det er det eneste sukker, som kommunalpolitikerne har til at dele ud, når der skal opsættes vindmøller. Det er vores klare opfattelse, at midlerne fra den grønne ordning for mange lokalpolitikere er den afgørende forskel mellem et ja eller et nej til vindmølleprojekter,” siger Jens Peter Hansen, energipolitisk seniorrådgiver i Danmarks Vindmølleforening.

Han har læst op på EU-reglerne og er ikke i tvivl om, at regeringen sagtens kan få forlænget ordningen, hvis den ville.

Også KL ønsker, at regeringen giver det en ekstra tanke og søger EU-Kommissionen om lov til en fortsættelse af den grønne ordning i to år, indtil en ny, mere langsigtet model er på plads.

Alternativt ønsker KL, at regeringen kommer på banen med en helt ny national ordning, der kan noget af det samme, og som kan træde i stedet for den gamle til februar.

Det var mandag ikke muligt at få en kommentar fra energiminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Læs hele artiklen på Altinget: energi og klima (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

,

Forrige artikel Politisk overblik: Blå borgmestre i opråb til regeringen om børnecheck Politisk overblik: Blå borgmestre i opråb til regeringen om børnecheck Næste artikel Holstein: Det skal du holde øje med til politisk superweekend Holstein: Det skal du holde øje med til politisk superweekend
De gamle kønsroller gælder stadig i Folketingets udvalg

De gamle kønsroller gælder stadig i Folketingets udvalg

LIGESTILLING: De traditionelle kønsroller dominerer stadig i Folketingets udvalg, hvor kvinder oftere beskæftiger sig med børn, ligestilling og sundhed, mens mændene tager sig af økonomi og udenrigspolitik. "Pilskævt og stereotypt," mener direktør i Kvinfo.