Regeringen smøler med afskaffelse af ejendomsvurderinger

BOLIGSKAT: For andet år i træk dropper regeringen sin planlagte afskaffelse af ejendomsvurderingerne. K er utilfreds med skatteministerens smøleri.
Foto: Colourbox.dk
Jørgen Skadhede

Det er ikke tilfredsstillende. Vi presser fortsat på i denne sag, og ministeren skal levere på det, så hurtigt han kan.

Mike Legarth (K)
Skatteordfører
Både den nuværende og den tidligere skatteminister har med bulder og brag annonceret, at ejendomsvurderingerne skulle afskaffes.

Men for andet år i træk er sådan et lovforslag udsat på ubestemt tid. Lovforslaget skulle efter planen have været fremsat allerede i februar 2010. Siden er det blevet udsat igen og igen.

I maj 2010 lovede skatteminister Troels Lund Poulsen (V) i et interview med Altinget.dk, at han ville fremsætte et lovforslag i næste samling.

"Jeg regner med sende et lovforslag i høring, inden Folketinget åbner til oktober," sagde Troels Lund Poulsen dengang til Altinget.

Utilfredshed hos K
Siden er intet sket. Og lovforslaget er heller ikke på regeringens lovprogram for dette forår. Det vækker irritation hos regeringspartneren de Konservative.

"Det er ikke tilfredsstillende. Vi presser fortsat på i denne sag, og ministeren skal levere på det, så hurtigt han kan," siger skatteordfører Mike Legarth (K).

Lovforslaget er ifølge Altingets oplysninger blevet udsat på grund af stærk modstand fra blandt andet Finansministeriets topembedsmænd, der ikke bryder sig om at afskaffe det værktøj, som kan bruges til at justere på ejendomsværdiskatterne. Også selv om ejendomsvurderingerne ikke bliver brugt skattemæssigt lige nu, fordi ejendomsværdiskatten har været frosset fast i kroner og ører siden skattestoppets indførelse i 2001.

En hel eller delvis afskaffelse af ejendomsvurderingerne skulle netop være med til at fremtidssikre VK-regeringens skattestop på boliger, fordi det vil blive vanskeligt for nye regeringer at genindføre en ejendomsværdiskat, der følger boligens værdi uden ejendomsvurderingerne. Desuden vil det frigøre store ressourcer i SKAT.

Vurderinger bliver brugt
Men embedsværket stritter altså imod. Ikke bare fordi det potentielt set kan fratage kommende regeringer et oplagt skattegrundlag. Men også fordi ejendomsvurderingerne bliver brugt i forbindelse med en lang række andre love.

Eksempelvis bliver ejendomsvurderingerne brugt ved arvesager og til beregning af, om man har for meget friværdi til at være berettiget til kontanthjælp, samt til at beregne grundskat til kommunen, som ikke er omfattet af skattestoppet.

Vurderingerne er også et afgørende element i andelsboligloven, der siger, at man ikke må sælge en andelsbolig til en højere pris, end den er vurderet til.

K kræver snarlig status
Men de Konservative kræver nu, at skatteministeren må træde i karakter.

"Det er os, der sætter rammerne for embedsværket. Vi er ved at være derhenne, hvor ministeren må fremlægge status for os, og hvilke konsekvenser sådan et lovforslag vil have. Så må vi tage stilling på den baggrund, om vi fortsat mener, at det skal gennemføres," siger Mike Legarth.

Hvorfor er det så vigtigt for jer konservative at få sløjfet de ejendomsvurderinger?

"Det er fordi, vi synes, at skattestoppet skal stå mejslet i granit, og fordi der sidder en masse medarbejdere i SKAT og bruger overflødig tid på de vurderinger. De penge kunne vi bruge mere fornuftigt på folkeskolen eller til at skabe vækst i samfundet," siger Mike Legarth.

Mulig konflikt mellem V og K
Heri kan der også ligge en mulig konflikt mellem V og K. For mens K vil bruge de sparede penge i SKAT på andre områder, så har skatteminister Troels Lund Poulsen (V) tidligere givet udtryk for, at han ønsker at bruge pengene internt i SKAT ved at opprioritere andre af SKAT's opgaver.

Altinget.dk ville meget gerne have spurgt skatteministeren, hvorfor lovforslaget endnu engang er blevet udsat. Og om lovforslaget nogensinde bliver til noget.

I tre dage har Altinget.dk forsøgt at få en kommentar fra Troels Lund Poulsen. Det er ikke lykkedes.

Hos Skatteministeriet oplyser man dog, at regeringen ikke har besluttet sig for at droppe lovforslaget. Og at man fortsat arbejder på at få det fremsat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Mike Legarth

Stifter, ejer og administrerende direktør i Connection Finans
diplomuddannelse i bestyrelsesarbejde, (INSEAD 2011), diplomuddannelse i ledelse, strategi og innovation (INSEAD 2010), politiassistent (København 1988), sergent (Livgarden 1982), delingsfører UN-Cypern (1981)

0:000:00