Regeringen svigter ulighedsbekæmpelsen

ULIGHED: Eksperter kritiserer regeringen for at ignorere Forebyggelseskommissionens anbefalinger til at mindske den sociale ulighed. Cevea mener, at regeringen er usaglig og useriøs.
Foto: colourbox.com

Allerede samme dag, som Forebyggelseskommissionen anbefalede at hæve afgifterne på alkohol og tobak for at gøre op med den socialt skæve fordeling i danskernes sundhedstilstand, afviste regeringen at følge forslagene. Øgede afgifter vil føre til øget grænsehandel, lød argumentet fra sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Det får nu en række eksperter til at kritisere regeringen for ikke at følge de anbefalinger, der ifølge kommissionens formand, Mette Wier er det mest effektive middel til at gøre den svageste gruppe danskere sundere.

"Vi ved, at når vi laver en masse kampagner, er det dem, der har mest brug for dem, der er bedst til at tage imod de gode råd. Derfor skal der andre mekanismer til end blot oplysning for at ramme de svage grupper - og der er økonomiske incitamenter rigtig fornuftige," siger Jakob Kjellberg, der er sundhedsøkonom og projektleder i Dansk Sundhedsinstitut.

Skuffelse i Cevea
Også i centrum-venstre-tænketanken Cevea er man skuffede over, at regeringen ikke vil følge kommissionens anbefalinger. Direktør Jens Jonatan Steen mener, at kommissioner er ligegyldige, hvis regeringen ignorerer alle forslag, der ikke stemmer overens med dens umiddelbare holdninger.

"Det er useriøst, at man ikke lytter til de ubehagelige forslag, men kun til dem, som i forvejen understreger den politik, man har. Det synes jeg er ærgerligt, og det er usagligt at føre politik på den måde," siger han og fortsætter:

Uden afgifterne er det mere baseret på tro, håb og kærlighed. Hvis man for alvor vil gøre noget ved den generelle folkesundhed og have nogle store, effektive resultater, så er det jo rygning, der er den altdominerende dræber.

Jakob Kjellberg
Sundhedsøkonom, Dansk Sundhedsinstitut

"Man må tænke på, hvordan vi gavner fællesskabet mest muligt, og hvordan vi sikrer en politik, der tager ansvar for de svageste i samfundet. Der er man som ansvarlig politiker nødt til at skride til handling, og der er det helt oplagt, at en del af handlingen er at hæve punktafgifterne på de områder, hvor det kan lade sig gøre. Det synes jeg både signalmæssigt og symbolsk er utroligt vigtigt."

Tænk langsigtet
Ifølge regeringen er cigaretafgifterne allerede steget en smule med skattereformen, og øgede afgifter vil føre til en eksplosion i grænsehandlen. Det argument giver Jens Jonatan Steen ikke meget for. Han mener, at regeringen afviser forslaget på et for let grundlag.

"Værdien af det her forslag i kroner og øre kan ikke reduceres til det, der handler om grænsehandel. Det handler om, hvordan vi skal leve. Argumentet er meget kortsigtet, og det kan ikke vejes op mod den langsigtede værdi af at forøge afgifterne på de specifikke områder."

Det er Jakob Kjellberg enig i, og han understreger, at det er et spørgsmål om, hvor ambitiøst regeringen vil gå til værks. Det nytter ikke noget kun at dele et stykke frugt ud til alle børn i skolen og dermed påstå, at man bekæmper uligheden i sundhedstilstanden.

"Uden afgifterne er det mere baseret på tro, håb og kærlighed. Hvis man for alvor vil gøre noget ved den generelle folkesundhed og have nogle store, effektive resultater, så er det jo rygning, der er den altdominerende dræber," lyder det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Jonatan Steen

Adm. direktør, Tænketanken Demokratisk Erhverv
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 2008)

Mette Wier

Direktør, professor, DTU Management, Institut for Teknologi, Ledelse og Økonomi, næstformand, DSEBs bestyrelse
cand.polit. (Københavns Uni. 1989), ph.d. i økonomi (Københavns Uni. 1997)

0:000:00