Regeringen vil bremse flygtninge og migranter ved grænsen

GRÆNSEKONTROL: For at bremse antallet af flygtninge og migranter i Danmark vil regeringen stramme på asyl- og udlændingeområdet. Blandt andet vil regeringen indføre en ”nødbremse” ved grænsen.

Det skal være slut med flygtninge og migranter på de danske motorveje, som vi så hen over sommeren 2015, mener regeringen.
Det skal være slut med flygtninge og migranter på de danske motorveje, som vi så hen over sommeren 2015, mener regeringen.Foto: Scanpix
Kasper FrandsenAnders Jerking

Det skal være slut med, at flygtninge og migranter vandrer på de danske motorveje, som man så sidste sommer.

Derfor vil regeringen blandt andet indføre en såkaldt ”nødbremse”, der skal gøre det muligt at afvise asylansøgere ved grænsen og sende dem tilbage, hvis der opstår en akut og stor strøm af flygtninge og migranter i Danmark.

Det skal ske for at undgå ”en situation, som ligner den, vi oplevede i september 2015”, fremgår det af regeringens 2025-plan, som blev præsenteret tirsdag. Som en del af planen præsenterer regeringen også et udlændingeudspil med 44 konkrete initiativer

Færre asylansøgere
2015 slog med over nye 21.000 asylansøgere alle rekorder for, hvor mange flygtninge og migranter der kom til Danmark. Regeringen forventer højst 10.000 asylansøgere i 2016.

"Selvom antallet af asylansøgere er lavere i år, end vi i første omgang havde forventet, så er 10.000 asylansøgere stadig for mange, og vi ønsker antallet længere ned. Samtidig skal vi være klar til at håndtere et nyt akut pres, hvis der igen går hul på Europas grænser," siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i en pressemeddelelse. 

Derfor gør regeringen klar til at gøre brug af flere instrumenter til at bremse flygtninge- migrantstrømmen.

Det handler om følgende tiltag:

• Indførsel af en nødbremse, så Danmark kan afvise asylansøgere ved grænsen. Nødbremsen skal gøre det muligt at sende asylansøgere tilbage til et sikkert land og skal kunne bruges i en krisesituation, hvor flygtningestrømmen er ude af kontrol.

• Styrket dansk bidrag på samlet 1 mia. kr. til indsatsen i nærområderne.

• Regeringen vil ikke modtage flere kvoteflygtninge i 2016. I stedet skubbes kvoten til senere år.

• Strammere regler for permanent ophold i Danmark.

• Ro og orden i og omkring asylcentre. Desuden vil regeringen sætte ind over for tiggeri og gadegrupper.

• Hurtigere og mere effektiv udsendelse og øget hjemsendelse. Regeringen vil gøre det mere attraktivt for udlændinge at vende tilbage til deres hjemland.

• Skærpede optjeningsprincipper for velfærdsydelser. Det skal være vanskeligere at optjene ret til børnecheck, SU, folkepension og andre velfærdsydelser.

• Regeringen vil overholde de konventioner, som Danmark har tilsluttet sig, men regeringen mener, at nogle konventioner bliver tolket for vidtgående. Derfor er der behov for internationalt at justere tolkningen af konventioner.

Integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) holder pressemøde kl. 14 i dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partiformand (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024