Regeringen vil bruge ”en stor del” af sit økonomiske råderum på lokal velfærd

ØKONOMI: Udsigten til flere ældre og børn sætter kommunernes økonomi under pres. Finansminister vil sende flere penge, men vil hellere tale om effektiviseringer, end præcist hvor mange milliarder der skal til.

Finansminister Kristian Jensen (V) vil gerne sikre kommuner flere penge til den lokale velfærd, men vil helst ikke tale om hvor mange.
Finansminister Kristian Jensen (V) vil gerne sikre kommuner flere penge til den lokale velfærd, men vil helst ikke tale om hvor mange.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

AALBORG: Al snak om offentlig nulvækst er forsvundet fra regeringspartiet Venstres økonomiske målsætninger.

Et stigende antal ældre og børn vil de kommende år presse udgifterne op i ikke mindst kommunerne, og det skal der afsættes penge til, lyder det fra finansminister Kristian Jensen (V).

Han besøgte torsdag KL’s årlige kommunaløkonomiske forum, som afholdes i Aalborg.

”Vi er klar til at kaste en stor del af det offentlige råderum efter den kommunale pleje. For det er jo den kernevelfærd, vi gerne vil fremme,” siger Kristian Jensen.

Gider ikke diskutere promiller
Det finanspolitiske råderum lød i regeringens konvergensprogram fra foråret 2018 på godt 30 milliarder kroner samlet frem mod 2025.

Hvor stor en del af det beløb, regeringen reelt er villig til at afsætte til den lokale velfærd, er Kristian Jensen imidlertid ikke parat til at udspecificere.

”I stedet for at diskutere, om vi skal have lige 0,3 eller 0,4 eller måske 0,5 procent ekstra, så skal vi diskutere, hvordan vi bruger de 100 procent, vi har i dag, mest effektivt,” siger Kristian Jensen.

Hos kommunernes landsforening, KL, lyder vurderingen, at det sigende antal børn og ældre hurtigt vil kunne lægge beslag på mere eller mindre det hele.

KL-formand: Vi kan bruge alle pengene
”Det vil koste hele det aktuelle finanspolitiske råderum, hvis man skal have de samme enhedsomkostninger fremover som i dag. Oven i det vil borgernes forventning til velfærden også stige, når den generelle velstand i vores samfund stiger,” siger KL’s formand, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), i et interview med Altinget i dag.

Det kan kommunerne dog godt glemme, slår Kristian Jensen fast. Han mener, at effektiviseringer af den lokale velfærd vil kunne sikre, at kommunerne har de fornødne ressourcer til at sikre velfærden fremadrettet.

”Det er for statisk at sige, at det kun kan løses ved at sende flere penge. Hvis kommuner kan være halvt så effektive, som vi beder statens institutioner om at være, så vil en meget stor del af det demografiske pres kunne løses,” siger Kristian Jensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00