Regeringen vil føre spare-milliarder tilbage til kommuner

OMPRIORITERING: Regeringen og Dansk Folkeparti er klar med et nyt forslag, der skal føre det omstridte kommunale omprioriteringsbidrag tilbage til kommunerne i 2017. Rød blok stemmer blankt, når forslaget skal til afstemning torsdag.

Foto: Michael Bothager/Scanpix
Cecilie Gormsen

Folketinget skal torsdag stemme om et nyt forslag fra regeringen og Dansk Folkeparti, der vil tilbageføre det kommunale omprioriteringsbidrag på cirka 2,4 milliarder kroner til kommunerne i 2017.

Det står klart, efter regeringen i forbindelse med en hasteforespørgsel om omprioriteringsbidraget onsdag fremsatte en såkaldt vedtagelsestekst.

”For 2017 foreslår regeringen, at pengene fra omprioriteringsbidraget tilbageføres til kommunerne til højt prioriterede områder. Den præcise anvendelse af omprioriteringsbidraget aftales i de årlige forhandlinger om kommunernes økonomi samt finanslovforhandlingerne,” siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og fortsætter:

”Hvis Folketingets partier ønsker indflydelse på, hvor pengene skal bruges, sker det altså i forhandlingerne om finansloven.”

Claus Hjort Frederiksen peger på, at de frigjorte midler fra omprioriteringsbidraget skal gå til borgernær velfærd, så midlerne i den offentlige sektor prioriteres der, hvor behovet er størst.

”Det vil sige, at pengene fra omprioriteringsbidraget ikke kan gå til skattelettelser,” slår han fast.

Gælder kun for 2017
Under hasteforespørgslen onsdag spurgte oppositionspartierne flere gange ind til, hvad der skal ske med omprioriteringsbidraget i 2018 og 2019, da vedtagelsesteksten kun omhandler 2017. Men det vil finansministeren ikke tage stilling til nu.

”Det system, vi har, er, at vi laver årlige kommuneaftaler, og det er det system, som også vil gælde fremadrettet. Til maj laver vi en aftale med kommunerne og regionerne gældende for året 2017,” siger Claus Hjort Frederiksen.

Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen blev også spurgt om, hvorvidt kommunerne skal forvente at få ført pengene fra omprioriteringsbidraget tilbage efter 2017.

”Der forestiller vi os sådan set, at der skal ske det samme. Men kommunernes økonomi fastlægges for et år ad gangen,” siger René Christensen og understreger, at han fuldt ud anerkender det aftalesystem.

Socialdemokraterne stillede i sidste uge et beslutningsforslag om at tilbageføre alle midler fra omprioriteringsbidraget til kommunerne i alle årene fra 2016 til 2019. Og efterfølgende indkaldte en samlet rød blok til onsdagens hasteforespørgsel omkring, hvordan regeringen påtænker at bruge midlerne fra omprioriteringsbidraget i 2017.

LA stiller eget forslag
Konservative og Liberal Alliance står ikke bag regeringen og Dansk Folkepartis vedtagelsestekst, der blev forhandlet onsdag formiddag blandt de blå partier. Konservatives finansordfører Brian Mikkelsen oplyser, at partiet enten vil stemme for eller blankt, mens Liberal Alliance selv er kommet med et andet forslag.

”Liberal Alliance ønsker, at pengene fra omprioriteringsbidraget skal bruges til to ting,” siger Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen.

”Nogle af pengene skal bruges på øget serviceproduktion, og de resterende penge skal bruges på at lette skatten i bunden,” tilføjer han og peger på, at hans parti ønsker, at der ikke skal betales skat af de første 7.000 kroners månedsløn.

Derfor har Liberal Alliance stillet sin eget vedtagelsestekst, som lyder:

”Folketinget fastslår, at frigjorte midler i 2017, som følge af det kommunale omprioriteringsbidrag, bruges til at understøtte den fremtidige kommunale økonomi, for eksempel gennem øget service og højere beskæftigelse. Midlerne skal prioriteres anvendt der, hvor behovet er størst. Den konkrete udmøntning sker i forbindelse med forhandlingerne om kommunernes økonomi og finanslovforhandlingerne.”

S: Rod i parlamentarisk grundlag
Efter godt to timers hastedebat onsdag konstaterede Socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht i sin afsluttende bemærkning, at det ikke umiddelbart ser ud til, at man er enige om sagen i blå blok:

"Jeg kan konstatere, at vi efter denne debat ganske vist har fået svar, men først og fremmest ét svar; nemlig at regeringen ikke har opbakning til sin grundlæggende økonomiske politik fra sit parlamentariske grundlag. Det er den afsluttende konstatering, som vi må forholde os til i den kommende tid i dette Folketing," lød det fra Benny Engelbrecht.

Til Jyllands-Posten fortæller han, at en samlet rød blok torsdag vil stemme blankt, når vedtagelsesteksten skal til afstemning. 

"Det er ikke den optimale løsning, men det er måde at sørge for, at der i hvert fald ikke er et flertal imod at pålægge regeringen at føre pengene fra omprioriteringsbidraget tilbage til kommunerne," siger han til Jyllands-Posten.

Det betyder, at oppositionens stemmer bliver neutraliseret, og dermed er der flertal for forslaget fra regeringen og Dansk Folkeparti, selvom for eksempel Liberal Alliance stemmer imod. 

Dokumentation

Regeringens og Dansk Folkepartis vedtagelsestekst:
Folketinget fastslår, at frigjorte midler i 2017, som følge af det kommunale omprioriteringsbidrag, bør bruges til at sikre kernevelfærden i kommunerne. Midlerne skal således prioriteres anvendt dér, hvor behovet er størst. Den konkrete udmøntning sker i forbindelse med kommunernes økonomi og i finanslovsforhandlingerne.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)









0:000:00