Regeringen vil genindføre coronapasset

Regeringen har indstillet til Folketinget, at corona igen kategoriseres som en samfundskritisk sygdom, og at coronapasset genindføres.

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Efter anbefaling fra Epidemikommissionen vil regeringen genindføre coronapasset og kategorisere covid-19 som en samfundskritisk sygdom. 

Sådan lød beskeden fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet mandag aften, efter at smitten i flere dage har været stigende i samfundet.

På pressemødet deltog også sundhedsminister Magnus Heunicke (S), SSI-direktør Henrik Ullum samt Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

”Samlet set vurderer Sundhedsstyrelsen, at situationen vedrørende sygehuskapaciteten er markant anderledes og på mange måder mere bekymrende end under de foregående epidemibølger,” sagde Mette Frederiksen og uddybede:

”Vi kan med andre ord ikke lade smitten løbe løbsk i Danmark. Det ansvar, vi har over for hinanden og for samfundet som helhed, for at vores sundhedsvæsen ikke knækker sammen, det gælder stadig.”

Statsministeren understregede samtidig, at vaccineudrulningen har skabt en større robusthed i samfundet over for virus. Langt de fleste smittede har et mildere sygdomsforløb, og vaccinerede coronapatienter er i gennemsnit indlagt i kortere tid, lød det.

Klar opfordring til uvaccinerede

Netop derfor har myndighederne arbejdet intenst på at få flere til at blive vaccineret og forsøgt at gøre det så nemt som overhovedet muligt, sagde statsministeren. Hun kom med en direkte appel til danskere, der endnu ikke er fuldt vaccineret. 

"Der er vacciner, der er ledige tider til at blive vaccineret. Og det kan ikke siges tydeligt nok. I, der ikke er vaccineret, bliv det. Og jer, der er færdigvaccineret og nu er tilbudt et tredje stik, men ikke har booket tid, gør det." 

Statsministeren lagde heller ikke skjul på, at genindførelsen af coronapasset særligt gør hverdagen mere besværlig for de danskere, der ikke har taget imod vaccinen. 

"Jeg synes, det er nemt at leve med coronapasset. Jeg synes, det giver en tryghed for den enkelte, hvis man for eksempel går i biografen eller til koncert og ved, at de øvrige gæster også er vaccinerede eller testet negativ," sagde Mette Frederiksen og tilføjede: 

"Ja, for alle os, der er vaccineret, der er det nemt. Der er ikke noget bøvl, vi har prøvet det før, og det fungerer. For alle jer, der ikke er vaccineret, så bliver det selvfølgelig mere besværligt. Og sådan mener jeg faktisk også, at det skal være."

Mette Frederiksen sluttede sin indledende tale af med at kvittere for, at der generelt er stor vaccinetilslutning i Danmark, men benyttede herefter endnu engang lejligheden til at komme med en "kraftig opfordring" til de uvaccinerede: 

"Få den vaccine. Gør det for jeres egen skyld. Gør det for jeres børns skyld, for jeres ægtefælles skyld, for jeres forældres skyld og for jeres bedsteforældres skyld. Og få den vaccine for at hjælpe de mest sårbare i vores samfund."

Lægger op til enkelte justeringer

Sundhedsminister Magnus Heunicke forklarede, at der nu er et stigende antal corona-indlæggelser i fire ud af de fem regioner. 

Som det ser ud nu, kan sygehusene godt klare presset. Men der er risiko for, at endnu flere indlæggelser vil påvirke patienters behandling af livstruende sygdomme - herunder behandling af kræft og hjertesygdomme, påpegede sundhedsministeren. 

"Coronapasset er et stærkt våben, men også et af de mindst indgribende tiltag for vores allesammens liv," sagde Magnus Heunicke. Han tilføjede, at regeringen også ønsker at indføre krav om coronapas for besøgende i botilbud, plejecentre, på sygehuse og i fængsler og arresthuse. 

Derudover lægger regeringen op til, at coronapas som følge af immunitet efter smitte fremover kun skal være gyldigt i seks måneder. Det har tidligere været 12 måneder.

Det er nu op til Folketingets Epidemiudvalg, om man vil følge regeringens indstilling og genindføre coronapasset og igen kategorisere covid-19 som samfundskritisk. Både Enhedslisten og Radikale oplyste sent mandag til Ritzau, at de vil sikre regeringen et flertal for tiltagene. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Søren Brostrøm

Seniorrådgiver, WHO's generaldirektør
cand.med. (Københavns Uni. 1995), speciallæge i gynækologi/obsetrik, ph.d. (Københavns Uni. 2003), MPA (CBS 2011)

0:000:00