Regeringen vil genindføre krav om jobsøgning, men ledige må stadig ikke komme i praktik eller løntilskud

GENAKTIVERING: Regeringen forbereder digital genstart af beskæftigelsesindsatsen. Rådighedsforpligtelsen genindføres, men der vil forsat være lukket for virksomhedspraktik og løntilskud. Radikale og Venstre presser på for fuld genåbning.

I over to måneder har den aktive beskæftigelsesindsats været aldeles passiv. Men om kort tid vil ledige igen være forpligtet til at søge job og holde møder med jobcentre og a-kasser.

Regeringen er lige nu ved at lægge sidste hånd på en plan for genstart af beskæftigelsesindsatsen, som ventes offentliggjort i næste uge.

Der lægges dog kun op til en delvis genåbning med fortsat fokus på digitale møder.

Det fremgår af et brev fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til medlemmerne af Folketingets Beskæftigelsesudvalg, som Altinget er i besiddelse af.

Her fremgår det, at regeringen vil genindføre rådighedsforpligtelsen, samt ret og pligt til digitale tilbud og indsatser.

Der vil altså fortsat være lukket ned for virksomhedspraktik, løntilskud og uddannelse, som kræver fysisk tilstedeværelse.

Både Radikale og Venstre ærgrer sig over, at de virksomhedsrettede indsatser skal forblive i dvale.

"Det er meget kedeligt, at de ledige og jobcentrene ikke får mulighed for at bruge virksomhedspraktik og løntilskud, som typisk er rigtig gode trædesten ud på arbejdsmarkedet. Vi gør det ikke let for hverken ledige eller virksomheder på den måde," siger Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen.

Ledige får nej til praktik
Den radikale beskæftigelsesordfører Samira Nawa understreger, at hun har fået en del henvendelser fra ledige, som har haft svært ved at forlænge deres virksomhedspraktik eller at få etableret nye.

"Det er rigtig ærgerligt, at der er mennesker, som mister den kontakt til arbejdsmarkedet. Så det er bestemt noget af det, vi synes, der skal kigges på, og som vi også har spurgt ministeren ind til," siger hun.

Ifølge Hans Andersen har det ikke været muligt at få svar fra beskæftigelsesministeren på, om det er hensigten at gøre virksomhedspraktik og løntilskud til en del af genåbningens tredje fase.

"På nuværende tidspunkt argumenterer ministeren med, at det vil øge smittetrykket. Men jeg har svært ved at se forskellen på, om de ledige går direkte i job eller i virksomhedspraktik," siger han.

3F efterlyser uddannelsesmuligheder
I en fælles appel har Dansk Arbejdsgiverforening og Kommunernes Landsforening også opfordret regeringen til at åbne op for de virksomhedsrettede aktiveringstilbud.

Et budskab, som DA gentager i dag i et debatindlæg i Altinget.

Det modsatte er tilfældet i fagbevægelsen, som opfordrer til at gå mere langsomt frem.

"Vi synes ikke, at vi skal sætte de redskaber i spil lige nu. Hvis virksomhederne mangler arbejdskraft, skal de bare spørge, så skal vi nok hjælpe dem," siger Eva Obdrup, der er forretningsfører i 3F A-kasse.

Regeringens plan om at genindføre rådighedsforpligtelsen falder ikke i god jord hos 3F.

Det svarer til at genindføre pligt uden rettigheder, mener Eva Obdrup.

"Med en digital løsning får vi jo ikke en genåbning af uddannelsestilbuddene. For os at se er det en udfordring at genindføre rådighedsforpligtelsen, hvis man som ledig ikke har adgang til de kurser, der sikrer en, hvis man skal i beskæftigelse igen," siger hun.

V: Vi skal skrue op for indsatsen
Hans Andersen fra Venstre erindrer om, at der siden nedlukningen af Danmark alligevel har været 32.000 jobopslag.

"Så der jo job at få. Derfor mener jeg sådan set ikke, vi skal skrue ned for beskæftigelsesindsatsen, vi skal snarere sætte hastigheden op, og give de ledige en endnu bedre hjælp, end vi tidligere har har gjort," siger han.

Radikale deler opfattelsen.

"Selv om Danmark har været lukket ned, er der jo en del jobcentre og a-kasser, som har haft god erfaring med det virtuelle, og det viser sig, at der er blevet opslået stillinger. Så jeg mener, at vi er der, hvor rådighedsforpligtelsen og principperne for ret og pligt sagtens kan genetableres," siger Samira Nawa.

Forrige artikel Kulturministeriet ansætter ny departementschef Kulturministeriet ansætter ny departementschef Næste artikel Hvem skal afmontere den tikkende bombe, som tyske dommere har placeret under EU-systemet? Hvem skal afmontere den tikkende bombe, som tyske dommere har placeret under EU-systemet?