Regeringen vil give ekstra coronahjælp til udvalgte studerende

CORONA: Studerende får med ny hastelov mulighed for at tage ekstra SU-lån. Regeringen fremsætter et ændringsforslag for at hjælpe studerende, der indgår i det kritiske beredskab, og studerende i lønnet praktik.

Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil også give studerende i lønnet praktik mulighed for ekstra SU-lån.<br>
Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil også give studerende i lønnet praktik mulighed for ekstra SU-lån.
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Sosu-elever, sygeplejerskestuderende og medicinstuderende skal have mulighed for at forhøje SU-fribeløbet, så de har mulighed for en højere indtægt, uden at det bliver trukket i deres SU.

Derudover skal pædagogstuderende have mulighed for at søge om ekstra SU-lån, når de kommer tilbage fra deres praktikforløb.

Det fremgår af to ændringsforslag til det oprindelige lovforslag for at give en økonomisk håndsrækning til studerende under coronakrisen, fortæller uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

”De studerende, som indgår i corona-beredskabet rundtomkring i landet, får mulighed for et forhøjet fribeløb, så de ikke bliver modregnet, som de ellers ville have gjort grundet deres ekstraordinære vagter,” siger hun.

De studerende, som indgår i corona-beredskabet rundtomkring i landet, får mulighed for et forhøjet fribeløb.

Ane Halsboe-Jørgensen (S)
Uddannelses- og forskningsminister

Studerende i lønnet praktik som eksempelvis pædagogstuderende var ikke en del af den oprindelige aftale, men det bliver de nu med de nye ændringsforslag.

”De er ikke en del af SU-systemet og har derfor ikke adgang til SU-lån. Når de er tilbage i SU-systemet ved endt praktik, så får de selvfølgelig adgang til de samme lånemuligheder, som deres kammerater har,” siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Støttepartier efterlyste ændringer
Det var Enhedslisten og SF, som tirsdag efterlyste, at hasteloven om ekstra SU-støtte også skulle omfatte studerende i lønnet praktik.

”Studerende i praktik skal også have mulighed for det. For eksempel pædagogstuderende i praktik kan stå i en svær situation,” sagde Enhedslistens uddannelsesordfører, Mai Villadsen.

Derudover mente SF’s uddannelsesordfører, Astrid Carøe, at man skulle være opmærksom på blandt andet eneforsørgere.

Ane Halsboe-Jørgensen fortæller, at hun har oplevet stor opmærksomhed fra blandt andre SF og Enhedslisten i forhold til pædagoger i lønnet praktik.

”Der er nogle studerende, der er enlige forsørgere, som har henvendt sig og sagt, at deres økonomi bliver ramt. Dem har vi selvfølgelig også i tankerne, og de er nu en del af det her lovforslag,” siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Ikke sidste hjælpende hånd
Arbejdet med at afbøde konsekvenserne af coronakrisen fortsætter, og Ane Halsboe-Jørgensen tror ikke, at det bliver sidste gang, Folketinget må samles om en hjælpende hånd til dem, der har det svært.

”Vi forsøger løbende at samle op på, hvem der kommer i klemme. Det er også den generelle tilgang til arbejdet politisk lige nu,” siger hun og fortsætter:

”Noget af det får vi løst med det her ændringsforslag, og andet tror jeg, vi kommer til at kigge yderligere på i de kommende dage.”

I første omgang vil muligheden for de studerende svare til to måneders ekstra SU-lån.

I april og marts 2020 er omkring 7.400 studerende i lønnet praktik.

Blandt Folketingets partier er der flertal bag forslagene, som fremsættes og færdigbehandles tirsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Astrid Carøe

MF (SF) 2019-
BA i statskundskab

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024