Regeringen vil give verdensmåls-panel større muskler

Regeringens finanslovforslag lægger op til at styrke sekretariatsbetjeningen af 2030-panelet, så budgettet går fra nul til tre millioner kroner årligt. Det vil give panelet mulighed for at lave egne analyser og følge op på fremdriften i den danske SDG-indsats.

Sara Krüger Falk, formand for 2030-Panelet, har været moderator på flere af paneldebatterne til Verdensmålsugen 2021. Her i Altingets gård til en debat om forretningscasen i verdensmål. 
Sara Krüger Falk, formand for 2030-Panelet, har været moderator på flere af paneldebatterne til Verdensmålsugen 2021. Her i Altingets gård til en debat om forretningscasen i verdensmål.  Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Det årlige budget til at understøtte 2030-Panelets arbejde vil gå fra nul til tre millioner kroner, hvis regeringens finanslovforslag bliver vedtaget.

Det fremgår af et notat, som Finansministeriet har sendt til Altinget, og forslaget vækker glæde:

”Vi er vildt glade for finansiering, selvom vi stadig er i dialog med finansministeriet om den endelige bevilling,” siger Sara Krüger Falk, direktør i Global Compact Network Denmark og forkvinde for 2030-Panelet, som sætter de nuværende økonomiske rammer på spidsen:

”Lige nu er det sådan, at panelet eksempelvis ikke kan lave arrangementer, uden at én af panelets medlemmer betaler.”

Det har blandt andet betydet, at panelet ikke har kunnet igangsætte aktiviteter, der kræver finansiering, ligesom de indtil nu har været afhængige af, at panelmedlemmernes baglande, som tæller blandt andre Dansk Industri, Realdania og Forbrugerrådet Tænk, lægger lokaler til panelets møder. 

Panelet er nedsat i 2017 af det politiske forum 2030-Netværket, som repræsenterer mere end en tredjedel af Folketingets medlemmer.

2030-panelets formål er at bistå de folkevalgte i 2030-Netværket med vidensdeling og sparring i forhold til implementering af verdensmålene. Herudover ønsker både panelet selv og regeringen, at 2030-Panelet skal spille en rolle i forhold til regeringens arbejde med verdensmålene.  

Panelets medlemmer tæller 25 repræsentanter fra blandt andet Forbrugerrådet Tænk, Dansk Industri, Realdania, Institut for Menneskerettigheder og Kommunernes Landsforening.