Regeringen vil have fokus på pårørende til demens-patienter

DEMENS: Det tærer på pårørende at have en demens-patient i familien, viser ny statusrapport. De skal aflastes, mener regeringen, der er i gang med arbejdet til en ny demenshandlingsplan.

Forud for mødet på Marienborg om demens har statsminister Lars Løkke og sundhedsminister Sophie Løhde besøgt et plejehjem i Holte med demens-ramte. Her talte de to ministre også med de pårørende.
Forud for mødet på Marienborg om demens har statsminister Lars Løkke og sundhedsminister Sophie Løhde besøgt et plejehjem i Holte med demens-ramte. Her talte de to ministre også med de pårørende.Foto: Nikolai Linares/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Demens rammer ikke blot den syge, men hele familien.

Sådan lyder budskabet fra regeringen, der vil have mere hjælp til demens-patienters pårørende med i en kommende handlingsplan på demens-området, der skal præsenteres til efteråret.

”Vi skal have et helt særligt fokus på de pårørende, når det handler om demens, for der er ingen tvivl, om at det er en sygdom, der sætter hele familien på prøve. Ud over den sorg, man som pårørende oplever, når et kært menneske langsomt forandrer sig og forsvinder, så vil mange også opleve, at det er en stor ’opgave’ at være nær pårørende til et menneske med demens,” siger sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) i en pressemeddelelse.

Mandag afholder hun sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) et topmøde på Marienborg om demens som endnu et led i arbejdet frem mod en demenshandlingsplan.

Til mødet har ministrene inviteret en kreds på cirka 50 personer, der tæller politikere, fagfolk, eksperter, repræsentanter fra patientforeninger og organisationer samt patienter med demens og deres pårørende.

Ny rapport: Pårørende er belastet
Ved mødet præsenterer Løkke og Løhde en ny statusrapport for indsatsen på demens-området i Danmark. Rapporten er med til at kortlægge udfordringerne på området, som regeringen inddrager i sin handlingsplan.

Og rapporten viser, at der er en udfordring for de pårørende til demens-ramte. I følge statusrapporten bruger pårørende i gennemsnit seks timer dagligt på personlig og praktisk hjælp. Derudover viser undersøgelser, at de pårørende har øget risiko for at blive nedslidte, har flere sygdomme, et større forbrug af medicin og en højere dødelighed, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

Derfor vil regeringen i sit kommende arbejde se på aflastningen af de pårørende.

”Det er ikke småting, der hviler på de pårørendes skuldre, så vi skal sørge for at tilbyde god støtte, vejledning og aflastning, så de ikke slider sig selv ned. De fleste vil helst selv klare så meget som muligt i forhold til at passe deres syge ægtefælle, men det er ikke underligt, at de også har brug for et pusterum en gang imellem,” siger Sophie Løhde.

Læs statusrapporten her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00