Regeringen vil i dialog med flygtninge

FLYGTNINGESTRØM: Lars Løkke Rasmussen vil håndtere de mange flygtninge med 'konduite'. Han har taget kontakt til de svenske myndigheder, fordi mange ankomne ønsker at drage videre til Sverige.

Foto: Erik Refner/Scanpix
Kasper Kaasgaard

De seneste opgørelser viser, at 800 mennesker på flugt siden søndag er kommet til Danmark.

Det er en ekstraordinær situation, som kræver ekstraordinære løsninger. Derfor holdt statsminister Lars Løkke Rasmussen mandag aften møde med de øvrige partier i Folketinget.

Situationen er særligt vanskelig, fordi hovedparten af flygtningene ikke ønsker at blive i landet.

”Langt de fleste af de mennesker, som myndighederne er i kontakt med, ønsker ikke at indgive en asylansøgning i Danmark,” siger Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde mandag aften.

Selvom disse mennesker efter reglerne alligevel burde registreres, gør de danske myndigheder en undtagelse grundet den særlige situation.

”Vi har valgt en linje, hvor vi, med respekt for regelsættet, forsøger at lande det her med konduite og i dialog,” siger statsministeren.

Dialog med Sverige
Store grupper flygtninge har i dagens løb bevæget sig nordpå fra Rødby, hvor de er ankommet. De vil gerne til Sverige.

Danmark kan dog ikke lade dem passere uhindret, lyder det fra statsministeren.

”Det siger sig selv, at vi i Danmark ikke uden accept fra svensk side kan bistå til at flytte mennesker til den svenske grænse. Derved ville vi gøre vold på de regelsæt og bestemmelser, som i øjeblikket er i opbrud.”

”Derfor arbejdes der med at etablere en dialog med vores nabolande,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Han fortæller, at der er oprettet kontakt på myndighedsniveau. Formålet er at finde ud af, om de svenske myndigheder ønsker at modtage de flygtninge, som gerne vil ind i landet. Når det er afklaret, venter så at finde ud af, hvordan menneskene skal komme til Sverige.

Åbenhed om processen
På aftenens møde deltog alle partiledere med undtagelse af Konservatives Søren Pape. Partiet var i stedet repræsenteret ved integrationsordfører Naser Khader.

Formålet med mødet var ikke at lave en politisk aftale, fortæller Lars Løkke. Han ønskede derimod at informere sine kolleger om, hvad der foregår i sagen.

”Jeg synes, det er klogt, at Folketingets politiske partier, og afledt af det også offentligheden, har indblik i, hvilke overvejelser vi har gjort os. Jeg er glad for at kunne konstatere, at der ikke er noget, der har givet anledning til at justere den kurs, som det danske politi og myndigheder har lagt,”

Statsministeren bruger også lejligheden til at rose myndighedernes håndtering af situationen.

”Vores politi og myndighedspersoner har håndteret det her med stor professionalisme og betænksomhed,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Europa rører på sig
Mens det ikke blev til konkrete udmeldinger fra dansk side, har andre europæiske statsledere været på banen med udmeldinger.

Storbritanniens premierminister David Cameron sagde i en tale, at hans land agter at tage imod 20.000 flygtninge i løbet af de næste fem år.

Storbritannien står, som Danmark, uden for den fælles europæiske asylpolitik. Men også de lande, der er med i samarbejdet, kan efter alt at dømme se ud til at skulle forberede sig til at modtage store summer flygtninge.

Europa-Kommissionen ventes således onsdag at præsentere et forslag om fordeling af 120.000 flygtninge gennem et kvotesystem. Det skal angiveligt ske over to år.

På forhånd har den tyske kansler, Angela Merkel, meldt ud, at Tyskland er klar til at tage imod 31.000. Også den franske præsident, Francois Hollande, har meldt sig klar til at modtage 24.000 flygtninge under et europæisk fordelingssystem.

En stor del af flygtningene er kommet ind i Europa via Ungarn. Landet har været under stort pres og planlægger at sætte hegn op langs grænsen. Mandag er landets forsvarsminister, Csaba Hende, trådt tilbage på grund af situationen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00