Regeringen vil knuse medicoindustriens flaskehals

LIFE SCIENCE: Danmark står til at miste det eneste organ i landet, der kan godkende medicinsk udstyr. Nu vil regeringen som en del af den nye vækststrategi for life science arbejde på at få etableret et nyt.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

Producenter af medicinudstyr fik sig en forskrækkelse i november, da den norske virksomhed Presafe meddelte, at den forlader Danmark i 2020.

Presafe er lige nu den eneste virksomhed i Danmark, der har bemyndigelse til at vurdere og godkende nyt medicinudstyr, så det må komme på markedet. Når den lukker, skal medicoproducenter til udlandet for at få godkendt nyt medicinudstyr, hvilket vil give mere administrativt bøvl, flere udgifter og en godkendelsesproces, der kan trække i langdrag.

Nu vil regeringen sætte alle kræfter ind for at løse flaskehalsproblemet for medicoindustrien og få et nyt såkaldt bemyndiget organ til Danmark. Det sker som led i den nye vækststrategi for life science, som sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), forskningsminister Søren Pind (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) fremlægger fredag.

"Når Presafe forlader Danmark, er risikoen, at medicoproducenter, der gerne vil ind på det danske marked, ender med at fravælge Danmark," siger Ellen Trane Nørby og fortsætter:

"Derfor er det vigtigt, at vi får opbygget den kompetence, og derfor samarbejder vi tæt i Sundhedsministeriet, Lægemiddelstyrelsen og medicoindustrien om at få skabt et nyt bemyndiget organ i Danmark."

Analyse skal afdække behovene
Regeringen sætter nu et analysearbejde i gang, der skal afdække mulighederne for at få nye bemyndigede organer til landet. Analysen skal blandt andet kaste lys over, hvad det vil kræve af kompetencer og finansiering at etablere et sådant organ. Samtidig skal det blive enklere for virksomheder at blive registreret som bemyndiget organ.

Om målet er at tiltrække nye virksomheder til Danmark, der kan få status som bemyndigede organer, eller om Lægemiddelstyrelsen i samarbejde med industrien selv skal etablere et organ, er ikke lagt fast endnu.

Men Ellen Trane Nørby ser perspektiver i, at offentlige myndigheder og industrien kan løse udfordringen i fællesskab.

"Vi har en dialog om, hvorvidt vi i fællesskab skal etablere et bemyndiget organ, så vi i et offentligt-privat samarbejde kan bruge de kompetencer, der er i Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsministeriet sammen med dem, der er i medicoindustrien, til at løfte den her opgave," siger hun.

At Presafe forlader Danmark, er også en udfordring for Lægemiddelstyrelsen, der står til at miste rådgivningskompetence inden for medicoområdet, hvis der ikke længere er nogen bemyndigede organer i Danmark. Regeringen vil derfor også styrke Lægemiddelstyrelsens rådgivning til virksomheder, der udvikler medicinsk udstyr.

Ny plan skal give fordobling i eksporten
I alt er der 36 nye initiativer i regeringens vækststrategi, der skal sikre fortsat vækst for branchen, der de seneste ti år har fordoblet sin eksport.

Life science er i dag en af Danmarks største eksporterhverv – større end energiteknologi og næsten på størrelse med fødevareerhvervet. Håbet er, at man med regeringens vækststrategi, som der er afsat 30 millioner kroner årligt til, kan fordoble life science-industriens eksport endnu en gang.

"Life science-sektoren vurderer selv, at den kan fordoble eksporten inden for de næste fem-syv år. I det ligger der et stort perspektiv, ikke kun for dem som virksomheder, men også for vores samfund," siger Ellen Trane Nørby.

Også for det danske sundhedsvæsen vil det være en stor gevinst, hvis life science-sektoren kan vokse sig endnu større og stærkere, lyder det fra sundhedsministeren.

"En stærk dansk life science-sektor er med til at skabe unikke samarbejder mellem det offentlige sundhedsvæsen og private virksomheder i forhold til at få ny forskning omsat til bedre behandling med færre bivirkninger for patienterne. Det betyder også, at danske patienter hurtigere får adgang til innovativ medicin," siger hun.

Den nye life science-vækststrategi blev varslet allerede i efteråret som del af regeringens bredere vækststrategi. Den bygger især på de 17 anbefalinger, som regeringens vækstteam for life science med daværende Lundbeckdirektør Kåre Schultz i spidsen fremlagde i foråret 2017.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00