Regeringen vil løse lægemangel i yderområder

LÆGEMANGEL: Sundhedsminister Sophie Løhde har nedsat et udvalg, der skal komme med løsninger på problemet med lægemangel i udkantsområderne. Tidligere top-embedsmand skal stå i spidsen.

Ole Nikolaj Møbjerg ToftKasper Kaasgaard

Hvordan får man løst problemet med manglen på læger i Udkantsdanmark?

Det spørgsmål har sundhedsminister Sophie Løhde (V) nu sat en arbejdsgruppe til at komme med svar på.

”Det kniber desværre med at få lægerne til at slå sig ned i visse egne af landet, og det er selvfølgelig et problem for de borgere og patienter, som eksempelvis bor i nogle af de yderområder, hvor det i dag er svært at trække læger til,” skriver Sophie Løhde i en skriftlig kommentar til Altinget.

Ministeren afviser dog, at der samlet set er for få læger i Danmark.

Udvalget, der skal bestå af embedsmænd fra Sundhedsministeriet og Finansministeriet samt Lægeforeningen og Danske Regioner, får Martin Teilmann som formand.

Teilmann er tidligere direktør i Akademikernes Centralorganisation, og har også været direktør for foreningen af Speciallæger og vicedirektør i det daværende Københavns Hospitalsvæsen.

Betyder færre læger i byerne
Professor i sundhedsøkonomi hos Kora Jakob Kjellberg deler ministerens vurdering af, at opgaven bliver vanskelig, og at der grundlæggende er læger nok i Danmark.

”Kernen i problemet er, at lægerne gerne vil bo og arbejde i de store byer. Derfor har man ansat forholdsvis mange læger her. Skal problemet løses, så skal man klare sig med færre læger i de største byer, så de kan blive ansat andre steder” siger Jakob Kjellberg med henvisning til, at ministeren mener, at der samlet set ikke mangler læger i Danmark.

Danske Regioners formand, Bent Hansen, er glad for, at lægerne har erkendt, at der er et problem med den skæve fordeling af læger i Danmark.

”Derfor ser jeg frem til en fordomsfri diskussion af, hvilke løsninger der kan sikre bedre speciallægedækning i hele landet og i alle specialer. Vi har brug for gode incitamenter til en bedre fordeling af lægerne,” siger Bent Hansen.

Udvalget skal i løbet af 2016 levere anbefalingerne til, hvordan der kan komme flere alment praktiserende, speciallæger og sygehuslæger i yderområderne.

Læs hele historien på Altinget: sundhed (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00