Ny regering vil splitte Justitsministeriet op i to 

En ekspertgruppe skal se på, hvordan der kan etableres et nyt ministerium for national sikkerhed, som blandt andet får ansvar for politiet og den overordnede anklagemyndighed.

De tre partiledere, der er gået sammen om en SVM-regering, er her på vej for at præsentere deres regeringsgrundlag på Marienborg. 
De tre partiledere, der er gået sammen om en SVM-regering, er her på vej for at præsentere deres regeringsgrundlag på Marienborg. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Sine Riis Lund

Justitsministeriet skal deles op i to ministerier.

SVM-regeringen ønsker at etablere et nyt ministerium for national sikkerhed, der blandt andet får ansvar for politiet, den overordnede anklagemyndighed og rigets sikkerhed, herunder PET.

Det sker dog ikke her og nu. Regeringen vil først nedsætte en ekspertgruppe, der skal gennemføre en analyse af Justitsministeriets ressort.

“Den nærmere opgavefordeling vil blive fastlagt på baggrund af en analyse, der beskriver fordele og ulemper – herunder økonomi og implementering samt hvordan, der sikres en effektiv straffesagskæde,” skriver Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne i deres regeringsgrundlag.

Ekspertgruppen skal desuden belyse, hvordan Justitsministeriets arbejde kan fokuseres på at stå vagt om de regler og opgaver, som har grundlæggende betydning for retsstaten og demokratiets stabilitet, for de centrale demokratiske organer i samfundet og for borgernes retssikkerhed og individets frihed. Men også for ordentlig forvaltning, god regeringsførelse og kommunernes grundlæggende rammer.

Det skal ske ud fra et formål om at “styrke retsstaten og dens grundlæggende principper”. 

Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, luftede allerede for et par dage siden overfor TV2 ideen om at gentænke Justitsministeriets rolle ud fra et ønske om at “holde regeringen til ilden” for ting, der vedrører demokrati, retssikkerhed og ordentlighed.

Blandt andet i et håb om at undgå forløb som minksagen, hvor den tidligere S-regering gav en ulovlig ordre om at aflive alle danske mink.

“Det handler om at få genvundet respekten for retsstaten, så der er ordentligt fokus på god lovkvalitet, grundlovsoverholdelse og den slags ting. Vi skal skabe et stærkere justitsministerium til lige præcis de her ting, for vi har et justitsministerium, som i dag både har dét ansvar, men samtidig er ansvarlig for blå blink. Det kunne vi godt gøre anderledes,” udtalte han. 

{{toplink}}
Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

0:000:00