Regeringen vil udvide byggerier langs kysterne

KYSTER: Regeringen offentliggør fredag, hvilke ti projekter der får lov at opføre kystnært byggeri. Men endnu flere skal have lov, mener regeringen, og det vækker kritik.

Foto: Kystdirektoratet
Cecilie Gormsen

Fredag har regeringen offentliggjort, hvilke ti projekter der får lov til at bygge langs de danske kyster.

I mange år har loven ellers forbudt at bygge langs kysterne, men sidste år vedtog Folketinget, at der kan søges dispensation fra reglerne – i første omgang som en forsøgsordning med op til ti projekter.

Men ti kystnære byggeprojekter er ikke nok, hvis man spørger regeringen. Det skriver Jyllands-Posten.

”Vi har igennem lang tid argumenteret for, at ti ikke var et særlig ambitiøst tal, og det tror jeg, vi må sige, at vi har haft ret i, fordi der har været så stor en interesse på kryds og tværs, store og små projekter, som alle sammen kan have et stort potentiale i sig,” siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) til Jyllands-Posten.

I alt 38 projekter har søgt om at få dispensation, og det er et krav, at projekterne skal have potentiale til at udvikle kyst- og naturturismen.

Jubel og kritik
Forsøgsordningen har både mødt jubel og kritik. Mens kystkommunerne ser frem til at kunne tiltrække flere turister med hoteller og turistmål tæt ved vandet, har blandt andet Danmarks Naturfredningsforening været overordentlig kritisk over for projektet.

Over for Berlingske Nyhedsbureau fortæller præsident i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen, at forsøgsordningen bliver startskuddet til et opgør med de frie kyster.

”Og de frie kyster er den sidste vilde natur, vi har tilbage i Danmark. Generationer før os har sikret, at vi har fri og lige adgang til kysterne. Regeringen gør op med den særlige beskyttelse, der er 300 meter fra kysten.”

Aftalen om forsøgsordningen blev indgået af den tidligere SR-regering sammen med Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative. Dansk Folkeparti vil ikke afvise at støtte regeringens ønske om at udvide ordningen, mens Socialdemokraterne endnu ikke har gjort op, hvad de mener om en udvidelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00