Regeringens sparekniv skærer dybt i bistand til Palæstina

FINANSLOV: Det Palæstinensiske Selvstyre skal have næsten 40 procent mindre i udviklingsbistand fra Danmark over de næste fire år, hvis det står til regeringen. ”Som at skyde sig i hovedet med et maskingevær,” siger udenrigsordfører Martin Lidegaard (R).

Det var hjerteblod for den tidligere regering at hæve den danske støtte til Det Palæstinensiske Selvstyre.

Og den samlede udviklingsbistand blev da også fordoblet i regeringsperioden. Men nu går det den anden vej igen.

V-regeringen ønsker således at skære 38 procent af den danske støtte til Det Palæstinensiske Selvstyre over de næste fire år – det svarer til et samlet fald på 310 millioner kroner i forhold til det, SR-regeringen havde afsat på finansloven. 

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, glæder sig over besparelserne, selvom han egentlig helst havde set, at støtten var droppet helt.

”Det Palæstinensiske Selvstyre har slet levet op til det, man kunne forvente af dem. Og nu er man i fuld gang med at hylde terrorister, der nu spreder rædsel i Jerusalems gader. Det er uacceptabelt,” siger han.

Stor forskel mellem rød og blå
Regeringen vil i alt spare cirka 16 procent af udviklingsbistanden, så der næste år vil være cirka 2,9 milliarder kroner mindre til udviklingsbistand.

Næste år forventer V-regeringen at udbetale 118 millioner kroner til Palæstina, mens SR-regeringen havde lagt op til at give 187 millioner kroner. Den forskel vokser støt frem til 2019 til i alt 100 millioner kroner.

(Artiklen fortsætter under diagram)

* Tallene viser de årlige forventede udbetalinger til Det Palæstinensiske Selvstyre ud fra finansloven 2015 og finanslovforslaget 2016.

Mister udenrigspolitisk redskab
Det er ifølge tidligere den udenrigsminister og nuværende udenrigsordfører for Radikale, Martin Lidegaard, ”hul i hovedet” at skære i bistanden til Palæstina, der ifølge ham stadig slikker sårene efter de israelske bombardementer af Gaza-striben i sommer.

”Det er endnu et eksempel på besparelser på udviklingsbistanden, hvor man skyder sig selv i hovedet med et maskingevær. Behovet for hjælp er meget stort, og samtidig mister vi et stærkt udenrigspolitiske redskab,” siger han.

41 procent af pengene til Palæstina gik i perioden 2009-2013 til statsopbygning, mens 46 procent gik til humanitære indsatser. 

Det var inden deadline ikke muligt at få en kommentar fra hverken udenrigsminister Kristian Jensen eller Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

Læs hele historien på Altinget: udvikling (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Ekspert: Regeringens færdselslempelser koster liv Ekspert: Regeringens færdselslempelser koster liv Næste artikel Ny dagpengeaftale er på plads Ny dagpengeaftale er på plads
Myndigheder overvejer massetest af danskerne 

Myndigheder overvejer massetest af danskerne 

TEST: Regeringen og myndighederne overvejer en langt bredere testning af befolkningen – også testning af borgere, der ikke føler sig syge. En testning, der både skal skabe mere tryghed, men også sikre en hurtigere genoplukning af samfundet.