Regeringstoppen modsætter sig Etisk Råd uden at blinke. Men rådsformand glæder sig alligevel over "kæmpestor" indflydelse

Det ligger regeringen helt frit for ikke at følge Etisk Råds anbefalinger, fastslår formand for rådet. Rådets rolle er at vejlede - ikke at bestemme, understreger han.

Formålet med Etisk Råd er ikke, at regeringen skal mene det samme som rådet, siger formand Leif Vestergaard Pedersen.
Formålet med Etisk Råd er ikke, at regeringen skal mene det samme som rådet, siger formand Leif Vestergaard Pedersen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

En politisk kommentator har opfordret til at nedlægge rådet. En kendt komiker mener, at tiden er løbet fra sådan et organ. Og et tidligere medlem af rådet langer ud efter diskussionsmiljøet.

Siden regeringstoppen præsenterede sine tanker om at vende den danske model for organdonation på hovedet, har debattører og meningsdannere undret sig over Etisk Råds rolle i samfundet.

Regeringens forslag er nemlig udtryk for lige præcis dét, som et stort flertal i Etisk Råd advarer imod. Og forslaget kommer bare et halvt år efter, at statsministeren åbnede en debat om aktiv dødshjælp – noget, som Etisk Råd også er modstander af.

Men ifølge rådets formand, Leif Vestergaard Pedersen, kan man ikke konkludere, at regeringen tilsidesætter Etisk Råds arbejde.

"Jeg ville være træt af det, hvis man overhovedet ikke kunne se, at regeringen havde skelet til, hvad Etisk Råd havde gjort," siger rådsformanden og fortsætter:

"Når jeg ser, hvad regeringen siger om organdonation, er jeg på ingen måde i tvivl om, at den har sat sig ind i og forholdt sig til Etisk Råds argumenter. At man så ikke er enig med, hvad et flertal i rådet tilkendegiver, ligger helt frit for. Det er jo ikke os, der skal bestemme. Det er os, der skal vejlede og give inspiration til debatten."

{{toplink}}
Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Netop debatten om organdonation viser faktisk, at Etisk Råds arbejde er relevant, påpeger Leif Vestergaard Pedersen.

Politikere, der er uenige med regeringen, bruger Etisk Råds udtalelse som belæg for, hvorfor regeringen er galt på den. Og journalister bruger ligeledes udtalelsen, når der stilles kritiske spørgsmål til regeringspartierne.

0:000:00